Backup-Connect: 'Relax, de back-up regelen wij'

Gemakkelijk te automatiseren taken besteed je het best uit aan een specialist. Via het internet je cruciale bestanden een veilige plek geven, scheelt werk en kost minder dan het werken met tapes of disks. Dit zegt Hilco de Roo, commercieel directeur van Backup-Connect in een interview met WINMAG Pro.

WM Pro: Wat is het verschil tussen het maken van een onlineback-up en een reservekopie met disks of tapestreamers?

"Het dagelijks en automatisch maken van een back-up die direct veilig buiten het pand wordt bewaard. Dat zegt in één zin wat de voordelen zijn. Het back-uppen gebeurt automatisch en

minstens één keer per dag. De kopie wordt versleuteld verzonden en opgeslagen op een server bij ons. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om een e-mailbox van een medewerker terug te halen zonder alle accounts te hoeven terug te zetten. Bij tapes is dat niet mogelijk; die zijn alleen goed voor calamiteiten. Onlineback-up kan ook worden gebruikt om even één bestand terug te halen als je een vorige versie wilt gebruiken. Zelfs als een bestand diverse keren is bewerkt en opgeslagen, omdat er wordt gewerkt met snapshots, oftewel momentopnamen."
Hilco de Roo, commercieel directeur van Backup-Connect. Foto: Anthony Donner (www.anthonydonner.nl)

WM Pro: Is het duur?

"Klanten betalen bij ons voor de hoeveelheid ruimte die ze op de servers nodig hebben. Hoe vaak er een back-up wordt gemaakt of hoe vaak er bestanden worden teruggehaald, doet er niet toe. De pc-versie begint vanaf tien euro per maand voor vijf gigabyte aan opslagruimte. De servervariant is er vanaf 35 euro per maand voor 20 GB. Het maken van een onlineback-up is gemiddeld 60 procent voordeliger, dan het werken met tapes als je rekent dat iemand met een modaal salaris daar tien minuten per dag mee bezig is."

WM Pro: Is een onlineback-up veiliger dan een reguliere back-up?

"Ja, bij de traditionele back-up worden de tapes of de disks ongecodeerd mee naar huis genomen door iemand van het bedrijf of blijven ze in het bedrijfspand zelf. Mocht er brand uitbreken of verliest iemand de tapes, dan heb je aan de back-up niet zoveel. Bij een onlineback-up worden de cruciale bestanden versleuteld buiten het bedrijf opgeslagen. Bij ons zal de uitval minimaal zijn, omdat alle cruciale systemen redundant zijn uitgevoerd. De onlineback-up wordt bij ons lokaal versleuteld, gecomprimeerd met Gzip en dan verstuurd naar het datacentrum. Als de bestanden daar aankomen, worden ze nogmaals vergeleken met de originele bestanden op de computers van de klant."

WM Pro: Is het niet een groot nadeel dat onlineback-uppen via een internetverbinding moet en dat het dus lang duurt?

"Het maken van een onlineback-up duurt bij ons gemiddeld een half uur. Wij gaan ervan uit dat klanten een uploadsnelheid van minimaal een megabit per seconde hebben. Bij het opslaan van de bestanden kan de gebruiker kiezen voor een volledige back-up, of alleen incrementeel of in-delta. Bij in-delta worden alleen de gewijzigde bestanden opnieuw gekopieerd en bewaard. Dit gebeurt door de bestanden in kleine stukjes te hakken en ze dan te versturen, net als bij BitTorrent. Op die manier kunnen wijzigingen en nieuwe versies sneller worden opgeslagen of teruggehaald. Bovendien worden bestanden door de steeds betere comprimeertechnieken alsmaar kleiner, zodat ze minder bandbreedte in beslag nemen."

WM Pro: Gaat onlineback-up niet de baan van de interne ICT'er kosten?

"Dat is heel goed mogelijk, maar het idee achter outsourcing is het bezuinigen op eigen IT-functies. Toch denk ik niet dat de functie van de ICT'er verandert, maar wel zijn rol."

WM Pro: Wat zijn de minimale vereisten bij onlineback-up?

"Wij gaan ervan uit dat bedrijven die tot 100 GB aan data willen opslaan, voldoende hebben aan een uploadsnelheid van een megabit per seconde. Bedrijven die meer willen opslaan, adviseren we om een snellere verbinding te nemen."

WM Pro: Wanneer zal onlineback-up bij de massa doorbreken?

"Dat zie je nu al gebeuren. Veel bedrijven werken nog met oude methodes, meestal tapestreamers. Maar als die apparaten binnen twee of drie jaar vervangen moeten worden, valt de keuze vast op een online-oplossing."