Ballmer: Microsoft heeft geen duidelijke mobiele strategie

Steve Ballmer, de voormalig ceo van Microsoft, is blij met de manier waarop Satya Nadella het bedrijf leidt. Maar hij heeft ook kritiek op zijn opvolger.

Ballmer vrij positief over Microsoft

​Ballmer was jarenlang de baas bij Microsoft, maar in de zomer van 2014 zwaaide hij af. Satya Nadella nam het stokje van hem over. In een interview met Business Insider laat Ballmer zich lovend uit over de nieuwe ceo, maar er zijn volgens hem ook verbeterpunten. Zo zou Microsoft nu een duidelijke strategie voor mobiele apparaten ontberen.

​Als de grootste individuele aandeelhouder volgt Ballmer Microsoft nog steeds, al heeft hij het ook erg druk met andere activiteiten, bijvoorbeeld met zijn nieuwe baan als eigenaar van basketbalclub de Los Angeles Clippers. Sinds het vertrek van de topman gaat het in diverse opzichten beter met Microsoft, dat nu het credo 'cloud first, mobile first' hanteert. Zo zijn de omzet en operationele winst gestegen, net als de aandelenkoers. Toch denkt Ballmer in de positie te zitten om het functioneren van zijn opvolger kritisch te evalueren.

Mobiele apparaten van Microsoft

​Ballmer, die zichzelf nu een buitenstaander noemt, vindt dat Microsoft het in veel opzichten goed doet. Hij is erg te spreken over de huidige staat van Office 365 en Azure. Ook heeft hij mooie woorden over voor de hardware van Microsoft. 'Wat Microsoft nu doet met Surface, HoloLens en Xbox is van essentieel belang voor de toekomst van het bedrijf', zegt Ballmer, die verder onder meer vindt dat Nadella het imago van Microsoft heeft verbeterd door de focus op de cloud en mobiel te leggen. Maar helemaal tevreden is hij niet.

'Microsoft moet een richting kiezen op het gebied van mobiele apparaten', vindt Ballmer. 'Want als je 'mobile first, cloud first' bent, moet je wel een idee hebben van wat je met mobiele devices wil. Ik had een koers uitgezet voor het bedrijf. Terwijl ik wegging, nam Microsoft Nokia over en die koers zetten ze min of meer door nadat bekend werd dat ik zou vertrekken. Dat was toen mijn visie en die van het bedrijf. Satya heeft daar zeker verandering in gebracht. Hij moet een duidelijke koers uitstippelen. Maar dat komt vast goed.'

Ballmer: Microsoft heeft geen duidelijke mobiele strategie
Steve Ballmer is niet helemaal tevreden over het functioneren van zijn opvolger Satya Nadella.