Banken en providers gaan voor mobiel betalen

De banken Rabobank, ING en ABN Amro en de providers T-Mobile, Vodafone en KPN hebben een intentieverklaring getekend om gezamenlijk mobiel betalen mogelijk te maken. De zes bedrijven willen hiervoor een joint-venture oprichten, zo maken ze in een persbericht bekend.

Het zou de eerste keer zijn dat de grootste banken en telecombedrijven in een Europees land de handen ineenslaan om mobiel betalen mogelijk te maken. De afgelopen maanden is een onderzoek uitgevoerd waarin de technische en commerciële haalbaarheid hiervan zou zijn aangetoond. 

“Uit oogpunt van gebruiksgemak maar ook veiligheid is het belangrijk dat er in Nederland één uniform systeem voor mobiele transacties komt, gebaseerd op internationale standaarden”, aldus de initiatiefnemers.

 Alle banken, mobiele providers en andere dienstverleners kunnen uiteindelijk hun diensten via de telefoon aanbieden door aan te  sluiten bij het initiatief.

2012

De verwachting is dat er in 2012 van het mobiele betaalsysteem gebruik kan worden gemaakt. Je betaalt dan door je mobiel bij een betaalterminal in een winkel te houden. De apparaten communiceren met elkaar op basis van nfc-technologie.

Het betaalprogramma zal zich bevinden op een beveiligd deel van de sim-kaart en er zal geen betaalinformatie over het mobiele netwerk worden verstuurd, aldus de initiatiefnemers.