BBC maakt eigen spyware-applicatie

De Britse omroep BBC heeft een applicatie gemaakt met daarin verstopte spyware. De omroep zegt met de actie aan te willen tonen hoe gemakkelijk het is om besmette applicaties voor smartphones te maken.

De spyware zit verstopt in een spelletje boter, kaas en eieren. Eenmaal geïnstalleerd op een telefoon verzamelt het programma persoonlijke informatie van de gebruiker en stuurt dit via e-mail naar buiten.

Volgens de BBC is de applicatie gemaakt met standaard onderdelen uit software toolkits voor ontwikkelaars. De applicatie bestaat uit 1500 regels code, de spyware zelf uit 250 regels. De BBC zegt de spyware maar op één smartphone te hebben geïnstalleerd.

Een beveiligingsexpert van Kaspersky vindt niettemin de actie van de BBC “onethisch en onverstandig. Er zijn genoeg slechte programma's in omloop zonder dat de 'good guys' hun eigen kwaadaardige, of mogelijk kwaadaardige code ontwikkelen."

Vorig jaar schafte de BBC een botnet aan om spam te versturen en een website te saboteren. Ook dit werd gedaan onder het mom van publieke bewustwording.