'Bedrijfsgeheimen nieuwe doelwit van cybercrime'

In plaats van persoonlijke informatie te stelen, richten cybercriminelen zicht steeds meer op de gevoelige bedrijfsinformatie van enkele bekende, mondiale organisaties. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van beveiliger McAfee.

'Cybercriminelen hebben hun aandacht verlegd van fysieke doelen naar gegevensgerelateerde eigendommen, zoals handelsgeheimen of documenten met productplanningen', aldus topman Simon Hunt van McAfee. Deze zijn van veel grotere waarde en vaak onbeschermd.

Volgens het onderzoek is bij een kwart van de organisaties een datalek of de serieuze dreiging daarvan de oorzaak geweest van een vertraging van een fusie of overname. Ook leidde dit soms tot de stopzetting van de lancering van een nieuw product of dienst.

Stappen

Slechts de helft van de organisaties die met een datalek te maken hebben gehad, hebben volgens McAfee stappen ondernomen om aanvallen tegen te gaan en hun systemen tegen toekomstige lekken te beschermen.

Een speciale beveiligingsuitdaging voor bedrijven is volgens het onderzoek de toename van het aantal mobiele apparaten op de werkvloer, zoals smartphones en tablets. Van de ondervraagden gaf 62 procent de beveiliging van deze toestellen als een uitdaging te beschouwen.