'Bedrijven die gebruik maken van de cloud zien omzet fors stijgen'

Uit de MKB Cloud Barometer van Exact en KPN blijkt dat bedrijven die breed gebruikmaken van cloudtechnologieën over de hele wereld genomen twintig procent meer omzetgroei hebben dan bedrijven die dit niet doen.

Ook het mkb zet steeds meer in op de cloud en dat blijkt niet voor niets te zijn. Uit de MKB Cloud Barometer 2015 blijkt dat bedrijven die kiezen voor online oplossingen sneller groeien dan bedrijven die dit niet doen. Het onderzoek wordt dit jaar voor het eerst wereldwijd uitgevoerd onder 2975 mkb-bedrijven door onderzoeksbureau Pb7 in opdracht van Exact en KPN. Nederland loopt nog niet voorop in de adoptie van de cloud, maar lijkt bezig te zijn aan een flinke inhaalslag. Over de hele wereld gemiddeld hebben bedrijven die meerdere cloudoplossingen gebruiken een omzetgroei van 26 procent, ten opzichte van zes procent bij bedrijven die dit niet doen. Dit is in alle landen waar het onderzoek is gedaan zichtbaar. Gemiddeld steeg de omzet bij mkb-bedrijven met twaalf procent.

Nederland bezig met inhaalslag

De ontwikkeling is het beste te zien in de Verenigde Staten, waar bedrijven die gebruik maken van drie of meer cloud-oplossingen met een omzetgroei van 32 procent flink boven het wereldwijde gemiddelde uitsteken. In ons land wordt relatief minder gebruik gemaakt van clouddiensten, maar opvallend is het verschil in omzetgroei tussen bedrijven die dit wel en niet doen. Bedrijven die intensief gebruiken maken van de cloud zagen hun omzet stijgen met veertien procent, tegenover een groei van slechts twee procent bij bedrijven die alles liever lokaal houden.

Positieve vooruitzichten

Nederlandse mkb’ers zijn positief gestemd over de economische ontwikkelingen en verwachten het komende jaar van alle onderzochte landen de grootste stap in omzetstijging te maken naar 11 procent. Amerikanen en Duitsers verwachten voorop te blijven lopen in de gemiddelde omzetgroei. Erik van der Meijden, ceo van Exact ziet in de resultaten het bewijs dat adoptie van de cloud over de hele wereld een positief effect heeft op de bedrijfsresultaten. ‘Al drie jaar zien we een stijgende lijn in het gebruik van cloud-applicaties door het mkb. De eenvoud in gebruik en het altijd en overal inzicht hebben in de bedrijfsgegevens zijn daarin de belangrijkste aanjagers.’ Van der Meijden verwacht dat over enkele jaren de meeste bedrijven, zowel groot als klein, de overstap naar de cloud hebben gemaakt.