'Bedrijven in spagaat beheer oude technologie'

Veel bedrijven bevinden zich in een spagaat als het gaat om het beheer van oude technologien. De kennis om deze zelf nog langer te beheren ontbreekt, maar het beheer buiten de deur plaatsen leidt tot nog verdere uitholling van kennis.

Dat blijkt uit onderzoek van systeembouwer Coolprofs onder veertien grote Nederlandse organisaties over hoe ze omgaan met hun zogenaamde legacy-systemen. Dit zijn systemen die al tientallen jaren draaien en inmiddels achterhaald zijn, maar die doorgaans zeer betrouwbaar zijn en nog jarenlang meekunnen.

Alle onderzochte organisaties hebben volgens Coolprofs te maken met dergelijke legacy-systemen. De meeste it-managers willen deze oude systemen vervangen door nieuwere, maar dit blijkt in de praktijk lastig. De systemen zijn als bedrijfskritisch aangemerkt en in de loop der jaren in sterke mate vervlochten met andere bedrijfstechnologieƫn.

Veel bedrijven gaan daarom noodgedwongen door met hun verouderde systemen. Om deze draaiende te houden, zijn de organisaties gedwongen om veel geld uit te geven aan het beheer. Volgens het onderzoek gaat tachtig procent van het it-budget hieraan op, 'slechts' twintig procent blijft over voor innovaties.