'Beheer IT-bezittingen slecht op orde'

Veel ondernemingen hebben geen duidelijk beeld van de eigen IT-bezittingen. Dat blijkt uit een onderzoek van automatiseerder LANDesk.

Het onderzoek werd gedaan onder vijfhonderd it-managers in Amerika, Engeland, Duitsland en Frankrijk in november 2005. Van hen gaf 64 procent toe geen compleet overzicht te hebben van de aangekochte software en hardware. Vooral op het gebied van het gebruik van software-licenties hebben it-managers weinig overzicht. Slechts 48 procentvan hen zou zonder voorbereiding een controle durven laten uitvoeren door een software-leverancier.45 Respondentengeven toe in dat geval zeker extra software-licenties te zullen moeten aanschaffen.

Niet onpartijdig
Het onderzoeksresultaat mag dan opzienbarend zijn, toch vind de redactie van WINMAG een kanttekening op zijn plaats. De onderzoeker LANDesk is namelijk geen onafhankelijke partij. Het bedrijf verkooptonder andere software waarmee bedrijvenit-bezittingen in kaart kunnen brengen. Het resultaat is dan ook op zijn zachtst gezegd gunstig voor de onderzoekers.