Beheerhulp voor openbare pc's

Onvoorzichtige gebruikers, instellingen die iedere keer wijzigen en digitaal besmettingsgevaar: openbare computers brengen een hoop beheerproblemen met zich mee. Microsoft stelt een gratis oplossing beschikbaar: de Microsoft Shared Computer Toolkit for Windows XP.

Op bijvoorbeeld scholen, internetcaf's, computerwinkels staan openbare computers dagelijks bloot aan intensief gebruik. Niet iedereen die gebruik maakt van zo'n pc is even voorzichtig. Soms worden dergelijke computers zelfs doelbewust besmet of misbruikt voor verkeerde doeleinden. Ook de privacy van gebruikers zelf kan worden aangetast wanneer de computer wachtwoorden en creditcardgegevens bewaart. Beheer van dergelijke openbare computers is dan ook lastig. Vaak moet je het systeem achteraf weer 'opschonen' en gewijzigde instellingen weer terugdraaien. Microsoft komt met een tooltje die het beheer een stuk eenvoudiger moet maken.


Veranderingen wissen
De Shared Computer Toolkit maakt het volgens Microsoft voor beheerders stukken eenvoudiger om de rechten van gebruikers te beperken en te voorkomen dat zij systeeminstellingen veranderen, systeemdata benaderen of ongeautoriseerde software draaien. De Toolkit helpt gedeelde computers ook te beschermen tegen virussen, spyware en andere ongewenste interne veranderingen. Hiervoor maakt het wijzigingen op de harde schijf regelmatig ongedaan en wist de software het gebruikersgedeelte van de schijf telkens wanneer de computer gestart wordt. Ook biedt de Toolkit een nieuwe privacyfunctie, die persoonlijke informatie zoals wachtwoorden, surfgeschiedenis en recentelijk gebruikte documenten elke keer wist, wanneer een nieuwe gebruiker inlogt op een publieke computer.

De software is op de website van Microsoft gratis te downloaden.