Bellen en breedband voor minder

Op de een of andere manier betaal ik al jaren rond de zeventig euro per maand voor internet en mijn vaste telefoonlijn (terwijl ik nauwelijks nog bel). Kan het voor minder? En hoe gaat dat dan met bijvoorbeeld het omzetten van abonnementen?
Het is weer even schrikken bij het lezen van de laatste tweemaandelijkse factuur van KPN voor mijn telefoonaansluiting thuis. 115,14 staat er ditmaal onder aan de streep. Terwijl ik nauwelijks heb gebeld!

Bellen: goedkoper!
Belangrijke kostenposten vormen de vaste abonnementskosten. Ooit, in de begintijd van internet, moest ik nog 'inbellen' op een modembank in Zoetermeer. Daarom had ik destijds een KPN 'BelPlus'-abonnement genomen (rond de 20 euro per maand), met lagere gesprekskosten voor die vele uren per dag die ik 'belde' naar Zoetermeer. Maar ik heb al jaren ADSL en bellen doe ik ook nog nauwelijks. Tijd om dat onnodige dure telefoonabonnement om te zetten in een goedkopere variant.

Even bellen met het KPN-servicenummer (0900-0244, 10 ct/min), leert me dat een KPN BelBudget-abonnement me standaard al dik 10 euro per maand minder kost! 9,67 per maand om precies te zijn. De vriendelijke KPN-dame waarschuwt me wel dat de gesprekskosten hoger zijn. Nu bel ik vooral mobiel en waarschijnlijk straks steeds meer met Skype-achtige diensten. Geen probleem dus. Een blik op de BelBudget-tarieven voor die keren dat ik 'vast' bel maakt me ook niet ongerust:

Belkosten BelBudget-abonnement

Binnen regioBuiten regio
Standaard 0,0948 0,1440
Dal 0,0490 0,0683
Nacht 0,0339 0,0683
Weekend 0,0339 0,0683


Goed nieuws: de dame van het KPN-servicenummer kon mijn abonnement direct telefonisch omzetten van 'Plus' naar 'Budget'.