Beroemde cryptograaf kiest kant van FBI

Apple krijgt veel steun in de strijd tegen de FBI, maar zeker niet van iedereen. Cryptograaf Adi Shamir vindt dat Apple dit keer gewoon moet meewerken.

Shamir: Apple moet FBI helpen

​Shamir is een van de bekendste cryptografen ter wereld. De Israëlische wetenschapper heeft aardig wat bereikt; zo is hij een van de drie ontwikkelaars van het in elektronische handel veelgebruikte encryptie-algoritme RSA (de S staat voor Shamir) en won hij in zijn carrière allerlei prijzen, waaronder een Turing Award. Met andere woorden, Shamir weet waar hij het over heeft.

Eerder deze week nam Shamir deel aan een paneldiscussie waarin ook het conflict tussen Apple en de FBI aan bod kwam. Het bedrijf weigert de geheime dienst te helpen bij het kraken van de iPhone 5c van een van de daders van de schietpartij in San Bernardino. Apple spreekt van een gevaarlijk precedent en wil al helemaal geen backdoors inbouwen in zijn smartphones. ​Veel grote namen uit de technologiewereld steunen Cook en consorten, niet alleen in de media, maar ook in de rechtszaal.

Moet Apple wachten op betere testcase?

​​Shamir kwam met een verrassend standpunt: hij adviseert Apple om het verzet tegen de FBI te staken. 'Dit heeft niets te maken met achterdeurtjes in miljoenen smartphones over de hele wereld', stelt hij. 'Dit is een zaak waarin vaststaat dat de daders schuldig zijn. Ze zijn dood; hun grondwettelijke rechten doen er niet toe. Het gaat hier over een ernstig misdrijf waarbij 14 mensen om het leven zijn gekomen. Het toestel is nog intact. Dit alles spreekt in het voordeel van de FBI. In talloze zaken heeft Apple wél geholpen, maar dit keer besloten ze dat niet te doen. Ik raad ze aan om nu wel mee te werken en te wachten op een betere testcase die niet zo duidelijk in het voordeel van de FBI is.'

Shamir vindt dat Apple schuld draagt

Daar valt wat voor te zeggen, maar het punt is nou juist dat Apple vreest dat er straks geen weg terug meer is. Zodra het concern speciale software maakt om één iPhone te kraken, zou het zomaar kunnen dat daarna de weg open is voor meer vergelijkbare verzoekjes. Shamir vindt dat echter geen reden om de FBI in dit specifieke geval niet te helpen. Ook is hij van mening dat Apple zelf schuldig is aan de onstane situatie, mede omdat het een mobiel OS heeft gecreëerd dat het bedrijf zelf wel zou kunnen kraken.

​Bekijk de hele paneldiscussie hier. Shamir begint na bijna 14 minuten over Apple.

Beroemde cryptograaf kiest kant van FBI
Cryptograaf Adi Shamir vindt dat Apple dit keer gewoon moet meewerken.