Bescherm je Twitter-reputatie: efemr

Bedrijven die actief sociale media gebruiken beseffen maar al te goed: een verkeerd geformuleerde tweet of status-update kan je reputatie behoorlijk schaden. Wil je als bedrijf wel actief twitter gebruiken maar wil je ook mogelijke schade beperken, dan is er efemr.

Efemr is een gratis service die er voor zorgt dat jouw tweets na een opgegeven tijd verwijderd worden uit je tijdlijn. Je logt in met je Twitter-account op www.efemr.com en je schrijft je tweet. Vervolgens voeg je er een hashtag aan toe met het aantal minuten of uren dat een tweet zichtbaar moet blijven, '#Xm' voor X aantal minuten en '#Xh' voor X aantal uren. Zodra de tijd is verstreken zal je tweet verwijderd worden.

Mogelijkheden

Het is een interessant idee en we zien diverse mogelijkheden voor deze service. Uiteraard kan de service gebruikt worden om luchtige tweets te plaatsen waarvan je niet wilt dat deze eeuwig online blijven staan. Het kan echter ook ingezet worden om de tijdlijn van je zakelijke Twitteraccount schoon te houden. Zo wordt Twitter nogal eens ingezet tijdens congressen en evenementen om iedereen op de hoogte te houden van wat er op dat moment gaande is. Dergelijke tweets zijn na een poos van tijd niet meer relevant, en dus kun je met efemr zorgen dat je tijdlijn enkel informatie bevat die interessant genoeg is om terug te lezen.

Er is echter ook een en ander aan te merken op de service. Zo worden retweets niet verwijderd, tenzij diegene die de retweet maakte deze deed vanuit efemr. Het blijft dus zaak om op te letten wat voor tweet je plaatst.

e-reputatie

Een ander punt van kritiek is de manier hoe het verwijderen van tweets de informatiestroom beïnvloedt. Twitter is een service die zich profileert als een snel medium, bedoeld voor gebruikers om te ontdekken wat personen en organisaties die je volgt zoal bezighouden. Het verwijderen van tweets doet afbreuk aan deze informatiestroom, en geeft geen compleet beeld van wat een organisatie doet en vooral zegt. Of dit de bedoeling is van Twitter is daarmee maar zeer de vraag.

Efemr is een nuttige tool om je online-reputatie te beschermen, maar bedrijven kunnen beter nadenken voordat ze een twijfelachtige tweet plaatsen in plaats van Efemr te gebruiken om het eigen digitale straatje schoon te vegen.