Bespaar, werk online

Ondernemers willen meer grip op hun it-kosten. Door bepaalde toepassingen als onlinedienst af te nemen, weten ze exact waar ze aan toe zijn. En rekening en geen kosten voor hardware en onderhoud.

Er is een goede reden dat bedrijven liever niet uitrekenen wat ze aan it-zaken uitgeven: het resultaat kan behoorlijk pijnlijk zijn. Toch maar een keer doen, want wie weet valt er een hoop te besparen.

Servicemonteur

Tel niet alleen de aanschafkosten van hardware en software op, maar kijk vooral ook eens hoeveel er aan servicekosten de deur uitgaat. Hiermee bedoelen we de vaste maandelijkse kosten voor bijvoorbeeld updates of periodiek onderhoud van een servicemonteur. De rekeningen voor spoeddiensten komen hier nog bovenop.


De kosten van zelfbeheerde IT-middelen: je zou het gewoon eens moeten uitrekenen. 

Intern it-beheer

Dan zijn er de kosten van intern it-beheer. Als daar iemand vast in dienst voor is, weet je in ieder geval het totaalbedrag, maar het is een goede oefening om eens per type apparaat of toepassing in te schatten hoeveel uur beheer er aan op gaat.

Anders wordt het als it-beheer iemands bijtaak is, zoals in kleine bedrijven vaak het geval is. Wat ooit begon als een half dagje per week is intussen misschien al anderhalve dag.

We zijn er nog niet, want elke medewerker in een bedrijf is zelf ook nog tijd kwijt aan het beheer van zijn werkplek. Denk aan printers die niet meer thuis geven, netwerkstations die opeens niet meer bereikbaar zijn of haperende internetverbindingen. Vaak zit iemand eerst zelf tien minuten te prutsen, waarna alsnog de helpdesk mag langskomen.

De deur uit

De Total Costs of Ownership (TCO) van it-zaken kunnen dus aanzienlijk oplopen. In veel situaties is het voordeliger om het apparaat of softwarepakket de deur uit de doen en een onlinedienst af te nemen. Het scheelt niet alleen geld maar ook gedoe en heeft als dikke extra dat de dienst ook buiten kantoor beschikbaar is. We nemen een aantal toepassingen door die bijzonder geschikt zijn om als onlinedienst af te nemen.

Klik op onderstaande navigatiebalk door de zes door ons getipte toepassingen.