BEST VALUE: Keomo Personal Navigation

De markt voor draagbare navigatiesystemen is in Europa stevig in handen van TomTom, Garmin en Mio. Voor nieuwe merken is het lastig een plekje te veroveren. Het Nederlandse Keomo waagt desondanks een poging met een klein, licht en aantrekkelijk geprijsd navigatiesysteem.

Niet alleen het uiterlijk, maar ook de bediening roept associaties met TomTom op. Er is duidelijk gemikt op maximale gebruiksvriendelijkheid. Na opstarten van het navigatieonderdeel verschijnt een helder hoofdmenu met links de hoofdingangen en rechts knoppen voor de bijhorende submenus.
Het opgeven van een bestemming kan eigenlijk niet eenvoudiger, alleen de vooraf opgegeven locaties van werk en thuis zitten net te diep in het menu verstopt. Navigeren naar een punt op de kaart, een POI, tussenpunten opgeven, routes langs meerdere punten opslaan; kan allemaal en nergens wordt het ingewikkeld. Een dikke plus voor de navigatiesoftware van Smart2Go.


Update: Keomo failliet
In maart 2008 is producent Keomo failliet verklaard. De Keomo navigators worden nog wel her en der aangeboden, misschien wel tegen een extra scherpe prijs, maar updatesop onder meer de kaarten zijn niet meer mogelijk. Het is dat u het weet.
De Europa-versie van de Keomo kost slechts 184 euro exclusief BTW en dat is echt niet veel. De Benelux-variant kost zelfs maar 155 euro. Er zitten dan wel geen snufjes als text-to-speech, handenvrij bellen of een FM-zender op, maar de meeste gebruikers zitten daar toch niet op te wachten. Ondersteuning van TMC hadden we als Randstedeling wel graag gezien.

Alles bij elkaar zet Keomo een prima instapsysteem op de markt, dat ons aangenaam heeft verrast.