Bestanden uploaden met FTP

FTP de het meest gebruikte standaard voor het verzenden en ontvangen van (grote) bestanden op het internet. Ook websites bijhouden gaat vaak via FTP. Maar hoe werkt het eigenlijk? Met deze workshop leer je binnen 2 minuten 'FTP-en'.

Stap 1: De FTP-client downloaden
Om verbinding te maken met FTP-servers is een FTP-client nodig. Dat is een programma dat contact kan leggen met een dergelijke server.

Voor deze workshop gebruiken we het gratis FTP-programma SmartFTP. Dit is een goede en gratis FTP-client, die gemakkelijk te bedienen is. Download deze en volg de installatie-instructies op.

Stap 2: Configureer het programma
In het hoofdscherm van SmartFTP is bovenaan een knoppenbalk te zien, met daaronder wat lege invulvelden, zoals afgebeeld in [1].
Het is de bedoeling dat in deze invulvelden gegevens over de ftp-server komen. Die gegevens zijn op te vragen via jouw provider.

Achter 'Address'typ je de serverlocatie in. Dit is meestal iets als 'ftp.uwprovider.nl'.

Achter 'Login' typ je de loginnaam. Vervolgens tik je achter 'Password' het bijbehorende wachtwoord in. Achter 'Port' moet meestal 21 ingevoerd worden.

Stap 3: Verbinding maken
Als de gegevens correct zijn ingevuld, moet je contact met de FTP-server kunnen maken. Klik op het eerste icoontje (in versie 1.0 is dat een wereldbol met een computer) van de iconenbalk. Het programma maakt nu verbinding.

Stap 4: Uploaden maar!
De mapstructuur in het hoofdvenster kun u nu beschouwen als een fysiek aanwezige map. Dat betekent dat je bestanden upload door deze er gewoon naar toe te slepen. Ook mappen aanmaken gaat gewoon via de rechtermuisknop, zoals je gewend bent in Windows. De verbinding verbreekt automatisch als je SmartFTP sluit.