'Bestrijd files met Software as a Service'

Dag in dag uit in de file, anderhalf uur over 35 kilometer. En dat jaren achtereen. "Waarom ga ik naar kantoor?" was de vraag die Ramon Lenssen, directeur van XtraSpace Remote Office zich stelde. "Waarom komt het kantoor niet naar mij?".

(Foto's: Elmer van Hest)

Dag in dag uit in de file, anderhalf uur over 35 kilometer. Uiteindelijk was dat de gedachte, die leidde tot de basis van XtraSpace Remote Office. Ramon Lenssen, met de nodige ervaring als Internet Service Provider (ISP), kreeg het idee zijn eigen kantoor bereikbaar te maken, waar hij ook was. Het idee pakte zo goed uit, dat zijn bedrijf XtraSpace die 'Remote Office' nu als dienst aanbiedt.

"Een kantoor-op-afstand heeft meerdere voordelen. Niet alleen blijf je uit de file, je werkt mee aan vermindering van CO2 en je kunt werken waar en wanneer je dat wilt. Enige voorwaarden: een internetverbinding en een pc."

SaaS
Software as a Service (SaaS) is eigenlijk niet meer dan dat je de programmas de je gebruikt, niet zelf installeert op je eigen pc of server, maar dat je ze start vanaf een server van een SaaS-aanbieder. De voordelen spreken voor zich. De gebruiker heeft niet de eenmalige kosten, updates en nieuwe versies worden verzorgd, back-ups worden gemaakt en, als het bedrijf wat groter is, is er geen automatiseringspersoneel en serverpark nodig. Maar wat is er nu eigenlijk wel voor nodig?

"Waarom ga ik naar kantoor?
Waarom komt het kantoor niet naar mij?"

Lenssen: In principe werken de programmas die gebruikt worden op de remote server, dus er zijn geen bijzondere eisen aan de pc's die gebruik maken van een SaaS-dienst. Wel is de internetverbinding van belang: die moet stabiel zijn. De gevraagde, gewenste, snelheid is afhankelijk van het gebruik. Let daarbij niet alleen op de bandbreedte voor de SaaS-programmas die je gebruikt, maar ook op de behoeften van andere toepassingen. Je SaaS-leverancier moet je daarover kunnen adviseren.

Ook onderweg is internet nodig om van de eigen software gebruik te kunnen maken: "Je moet er inderdaad wel bij stilstaan dat er altijd een internetverbinding nodig is waar je de software wilt starten. Op kantoor, thuis, op zakenreis. En als je op het strand, in het park of op vakantie wilt werken, is een laptop met mobiel internet via UMTS of HSDPA aan te raden."

Veiliger
Om Remote Office te kunnen gebruiken zijn er simpele programmas nodig die er voor zorgen dat de uitvoer van het scherm van de server op pc terecht komt. "XtraSpace verstrekt gratis clientsoftware voor Windows-pc's die dit faciliteert. Om de communicatie met de server veiliger te maken, legt de software bij het inloggen een vei"lige, want versleutelde, Virtual Private Network (VPN)-verbinding. In de tweede helft van dit jaar zal XtraSpace ook toegang tot Remote Office via thin clients gaan aanbieden."

Uiteraard is een belangrijke vraag welke programmas er gebruikt worden of gebruikt gaan worden. Levert de SaaS aanbieder-deze programmas, of is de aanbieder zo flexibel dat hij die programmas wel wil leveren op aanvraag? Lenssen: "XtraSpace Remote Office biedt momenteel Microsoft Office Professional 2007, MS Project Professional 2007, MS Visio Professional 2007 en Microsoft Dynamics CRM 4.0. Daarnaast hosten we websites, domeinnamen en Microsoft Exchange, zodat de gebruikers binnen een bedrijf kunnen samenwerken met e-mail en agendas en contactpersonen kunnen gebruiken en met elkaar delen. Ook een server met eigen functionaliteit, lees: software, behoort tot de mogelijkheden."

Anders denken
Lenssen vindt het tijd wordt om zaken echt anders aan te pakken in de ict: "Er is een nieuwe tijd aangebroken. Mobiliteit wordt een steeds groter probleem, het milieu is al een issue, maar de productiviteit moet hoog blijven. Tegenstellingen die ons dwingen anders te denken over werk en werkplek. XtraSpace zorgt voor n van de oplossingen door de werkplek zo eenvoudig mogelijk naar de gebruiker toe te brengen."

"Er zijn geen bijzondere eisen aan de
pc's die gebruik maken van een SaaS-dienst.
Wel is de internetverbinding van belang."

Lenssen: "In principe werken de programmas die gebruikt worden op de remote server, dus er zijn geen bijzondere eisen aan de pc's die gebruik maken van een SaaS-dienst. Wel is de internetverbinding van belang: die moet stabiel zijn. De gevraagde, gewenste, snelheid is afhankelijk van het gebruik. Let daarbij niet alleen op de bandbreedte voor de SaaS-programmas die je gebruikt, maar ook op de behoeften van andere toepassingen. Je SaaS-leverancier moet je daarover kunnen adviseren."


Informatie XtraSpace Remote Office: www.xtraspace.nl