Betaalbaar W-LAN voor bedrijfsnetwerken

Een merkwaardig probleem: internetgebruikers kunnen thuis voor een paar tientjes een draadloze netwerk-router aanschaffen voor 'draadloos internetcomfort'. Terwijl het toevoegen van een Wireless LAN 'Access Point' aan een bestaand bedrijfsnetwerk helemaal niet zo eenvoudig is.

Wireless LAN-routers overspoelen de consumentenmarkt. Het zijn prima apparaten; je koppelt ze zo aan je breedbandmodem en hebt direct draadloos internet in en om de woning. Ook verschijnen er steeds meer breedbandmodems met ingebouwde Wireless LAN-functionaliteit.

Bedrijven hebben het niet zo eenvoudig. Die hebben al een netwerk liggen waarbij al een netwerkrouter de breedbandverbinding deelt en tevens de aangesloten werkstations aan elkaar en aan de randapparaten koppelt. Een Wireless-LAN-router toevoegen is dan geen optie, want twee routers die binnen n netwerk actief zijn (en die beide IP-adressen aan apparaten uitdelen) is vragen om problemen. Je kunt de routerfunctie van het Wireless LAN-apparaat wel uitschakelen, maar dat is soms best een ingewikkelde aangelegenheid (en gaat lang niet altijd goed, heeft WINMAG ondervonden).

Access Point
Wat de beheerder van een klein bedrijfsnetwerk nodig heeft is een simpele Wireless LAN 'Access Point', die de draadloos aangesloten computers automatisch doorverwijst naar de bestaande router voor het verkrijgen van een IP-adres (zonder IP-adres heeft een apparaat geen netwerktoegang). Het vreemde is dat zulke simpele Wireless LAN Access Points niet meer breed verkrijgbaar zijn.

Hawking HWBA54G
Maar WINMAG heeft er een gevonden en in gebruik genomen: de Hawking HWBA54G, die de courante, snelle G-technologie voor WiFi draadloze netwerken ondersteunt. Een eenvoudig apparaat, maar (daarom?) ook eenvoudig in gebruik te nemen. Het heeft slechts twee functies: een draadloos netwerk creren op die plek waar je hem via de ene Ethernet-poort achterop aansluit op een bestaand bedraad netwerk. De tweede functie is dat hij als 'bridge' kan functioneren, om een bestaand draadloos netwerk te vergroten voor die plekken waar de ontvangst matig of zelfs afwezig is.

Via de ingebouwde webinterface kun je hem configureren, al bleek dat in ons geval helemaal niet nodig. We prikten hem in het LAN en hadden er een W-LAN bij. Natuurlijk moet je in tweede instantie niet vergeten de encryptie in te schakelen, zodat alleen gelegitimeerde gebruikers je netwerk opracen.

Prijs: 80,- excl. btw | Info: www.hawkingeurope.com