Betaalbare harde schijf met netwerkaansluiting

Network Attached Strorage (NAS) is een handig fenomeen. In de basis is het een harde schijf met netwerkaansluiting. Zo kunnen alle in het LAN gekoppelde computers er gebruik van maken. LaCie verlaagt de prijzen van een eind 2005 goed getest model met extra mogelijkheden.

De 'Ethernet Disk mini' van LaCie is een opslag- en uitwisselingsoplossing voor kleine kantoren, maar ook thuis. Gebruikers kunnen gegevens centraal opslaan en bestanden snel en eenvoudig via het netwerk uitwisselen. De LaCie Ethernet Disk mini is geschikt voor Windows, Mac en Linux (zodat hij al deze platformen tegelijk kan bedienen) en kan fotos, videos en muziek naar televisies of andere media-apparaten 'streamen'.

In WINMAG 6/2005 kreeg de Ethernet Disk mini vier van de vijf sterren omdat hij behalve aan het netwerk, ook via USB 2.0 aan een individuele pc gekoppeld kan worden. Een online setup-hulpje helpt bij indelen van de harde schijf en het toekennen van toegang tot bepaalde delen van de disk.

Ander prijskaartje
Nu zul je je afvragen: wat is nieuw aan deze LaCie Ethernet Disk mini? Afgezien van de nieuwe Gigibit-verbinding (in plaats van de 100 Mbps connector) betreft het vooral een ander prijskaartje. LaCie heeft de adviesprijzen behoorlijk naar beneden bijgesteld. Betaalde je eind 2005 nog 229 euro exclusief btw voor het 250 GB-model, vanaf nu is de adviesprijs 167 'ex'. Er is ook een model bijgekomen met extra opslagruimte. De prijzen op een rij:

250GB: 167,-- exclusief btw
320GB: 209,-- exclusief btw
500GB: 301,-- exclusief btw

Via een tweede USB-poort is het mogelijk om de capaciteit uit te breiden met een extra harddrive, of om fotos rechtstreeks uit te wisselen vanaf een digitale camera.

Thuisnetwerk
Als de LaCie Ethernet Disk mini op een thuisnetwerk is aangesloten, kan er multimedia-content worden gestreamed naar voor UPnP geschikte AV-adapters. Het is dan mogelijk tegelijkertijd te luisteren naar muziek en films af te spelen. Het enige dat een gebruiker hiervoor hoeft te doen, is de MediaServer-optie aan te zetten tijdens de installatie. Muziek, fotos en videobestanden worden dan automatisch ingedeeld en zijn te gebruiken met Apple iTunes of andere mediaspelers.

De LaCie Ethernet Disk mini wordt geleverd met de configuratiesoftware, '1-Click' Backup Software voor Mac/Windows en alle kabels die nodig zijn om de disk meteen te kunnen gebruiken.

Prijs: vanaf 167,-- ex btw (250 GB) | Info: www.lacie.nl