Betaald zoeken niet meer dan marketingstuntje

Hoe trek je veel aandacht en daarmee klanten? Door consumenten een mooi spaarsysteem te beloven. Vinden.nl lijkt wat dat betreft het ei van Columbus te hebben gelegd: een zoekmachine die je betaalt voor je zoekopdrachten. Maar wat je krijgt is een lege dop.

Onder de kop Nederlandse zoekmachine beloont consumenten voor zoeken op Internet ontving WINMAG Pro 53 minuten geleden een wervend persbericht: Vinden.nl gaat als eerste zoekmachine consumenten belonen voor het zoeken op Internet. Vanaf vandaag kunnen gebruikers punten sparen door te zoeken met Vinden.nl en deze vervolgens inwisselen voor geld of cadeaus.

De teneur van het persbericht is dat zoeksystemen als Google je niet betalen voor je zoekopdrachten, terwijl zij wel verdienen aan de afgebeelde reclame bij de treffers. (Dit is al een beetje pot verwijt de ketel, want Vinden.nl maakt creatief gebruik van de duizenden servers van Google, omdat Vinden.nl het internet zelf nauwelijks indexeert. Maar dit terzijde).

Het persbericht gaat verder: Dagelijks voeren Nederlanders miljoenen zoekopdrachten uit op internet

EDITORIAL

Peter Kulche is hoofdredacteur van WINMAG Pro.

maar krijgen hier, behalve zoekresultaten, niets voor terug. Zoekmachine Vinden.nl brengt hier verandering in. Via een spaarprogramma worden internetters beloond voor het geven van zoekopdrachten bij Vinden.nl. Deelnemers krijgen automatisch te zien hoeveel zoekopdrachten nog moeten worden opgegeven, voordat er weer een punt is verdiend. Nieuwe deelnemers ontvangen direct 1,50 aan punten cadeau.

Drie jaar wachten op je geld
Dat klinkt goed! Gelijk je registeren dus maar en lekker zoeken via Vinden.nl? Wacht nog even. Even de faq gelezen en wat zien we daar halverwege staan: Bij 1000 punten komt het systeem tot uitkering; een waardebon van 10 euro, te besteden bij een via EuroClix aangesloten partner (een groot online spaarsysteem). Maar dan: Per maand kun je maximaal 25 punten sparen met zoekopdrachten op Vinden.nl.. Oftewel: pas na 40 maanden - zeg drie en een half jaar levert het zoeken via Vinden.nl iets op. Trek daar de 1,50 lokpremie vanaf en je houdt een netto wachttijd van ca. drie jaar over.

Eerlijk is eerlijk: je kunt ook op andere manieren dan via Vinden.nl punten verzamelen voor het EuroClix-spaarsysteem. Door het meewerken aan online onderzoeken en het aanmelden van andere gebruikers, bijvoorbeeld. Al gaat het ook dan niet bepaald hard. Je verdient hooguit enkele dubbeltjes per ingevuld online formulier. De opmerking die Bart Pluis, directeur van EuroClix, aan het eind van het persbericht maakt, gaat dan ook nogal mank: Uiteindelijk willen we de online variant van Airmiles worden. De Airmiles stellen echt wat voor, de Euroclix niet.

Meer informatie over het nieuwe spaarprogramma via http://www.vinden.nl/spaarprogramma