Beter presenteren met een interactief bord

Tegelijkertijd brainstormen en een actielijst op een centraal punt bijhouden, of een PowerPoint-presentatie direct voorzien van aanvullingen? Het kan met een interactief bord. Ze staan al volop bij scholen, nu is het midden en kleinbedrijf aan de beurt.

Whiteboards zijn een handig hulpmiddel, maar ze staan vaak vol met een kreet als niet uitvegen, de stiften zijn altijd weg of vrijwel leeg en wat eenmaal gewist is, komt nooit meer terug. Al die problemen kun je oplossen met een interactief bord. Digitale pennen zijn immers nooit leeg en al je aantekeningen kun je op de computer bewaren. Na een vergadering mail je alle aantekeningen door naar je publiek.

Aan dit gemak hangt echter wel een prijskaartje van ongeveer drieduizend euro. Dat is flink meer dan de 100 euro die je voor een whiteboard van vergelijkbare omvang moet betalen, maar daar staan ook veel meer voordelen tegenover.

SMART boards
Net als bij aspirine is de merknaam 'SMART board' een soortnaam geworden. De juiste verzamelnaam is eigenlijk interactieve borden. Een dergelijk bord bestaat uit drie onderdelen: het scherm zelf dat met een usb-kabel wordt aangesloten op een computer en een projector. Aan de computer worden weinig eisen gesteld, aangezien de software in een kastje is opgenomen in de usb-verbindingskabel. Deze kabel zorgt tevens voor de stroomvoorziening van het bord. Echter, indien de software op de computer zelf wordt genstalleerd, heb je wel meer mogelijkheden.

Wat voor soort opstelling je wilt, is vooral afhankelijk van je wensen. Als verplaatsbaarheid belangrijk is, dan kies je voor een verrijdbaar model met short throw projector. Bij deze opstelling is de projector met een beugel op zeer korte afstand van het scherm geplaatst en dankzij een speciale groothoeklens wordt toch het hele bord bestreken zonder de presentator hinderlijk in de ogen te schijnen. Andere oplossingen zijn een niet verplaatsbare opstelling met een bord dat tegen de muur is gemonteerd en een vaste projector aan het plafond.

Een digitaal bord van SMART board in actie. Ook in de medische wereld vinden ze steeds gretiger aftrek.

De mogelijkheden
De mogelijkheden van eeninteractief bord worden vooral duidelijk door het te ervaren. Afhankelijk van het systeem dat je kiest, heb je verschillende mogelijkheden. Dankzij de software vanSMART boardzijn de 20 bekendste applicaties als Word, PowerPoint en Excel 'ink aware'. Dat betekent dat je een Excelsheet kunt projecteren, daar direct aantekeningen op zet en vervolgens weer als Excel-bestand op kunt slaan.

Ook het programma dat een whiteboard simuleert, zit vol mogelijkheden. Meerdere borden tegelijkertijd open is geen probleem, zodat je snel verschillen kunt zien tussen bijvoorbeeld twee ontwerpen, of tegelijkertijd een actielijstje bij kunt houden. Daarnaast heb je toegang tot een flinke verzameling met standaard objecten. Na de bijeenkomst is het makkelijk om een export naar bijvoorbeeld het pdf-formaat te maken en direct te e-mailen.