Bewakingscams: zo zet je ze op 't web

Er komen steeds meer netwerkcamera's op de markt. Geen gewone webcams, maar bewakingscamera's met een eigen netwerkaansluiting. Je koppelt ze makkelijk in je lokale netwerk. Maar de beelden oproepbaar maken vanaf het internet, vergt wat extra stappen.

De webcam bestaat al meer dan twaalf jaar. Het zijn goedkope apparaatjes om gezellig mee te beeldkletsen. Een belangrijk nadeel is dat de pc aan moet staan,

Tip

Ga je een netwerkcamera installeren met behulp van onze tips? Kies dan hierboven 'Printbare versie', druk het artikel af en leg het naast je toetsenbord. Wel zo makkelijk.

om het beelden over het internet te kunnen versturen. Een nieuwe generatie netwerkcamera's kent dit probleem niet. Het zijn voor (semi-)professioneel gebruik bedoelde bewakingscamera's, met een eigen ethernetaansluiting en alle logica aan boord om zelfstandig te kunnen functioneren (zonder ingeschakelde pc).
De netwerkcamera's hebben zelfs een klein webservertje aan boord, waar je met de browser op in kunt loggen om beeld (en geluid) te zien en om de camera te configureren. De nieuwste, meest luxe modellen (vanaf zo'n 250 euro) hebben ook een draadloze netwerkadapter, zodat je de camera flexibel kunt plaatsen binnen de grenzen van een draadloos WiFi-netwerk.

Plug and play
Onder meer Axis, D-Link, Linksys en Trust leveren zulke netwerkcamera's. 'Bekijk de camerabeelden via internet' staat er steevast op de doos. Maar hoe je dat dan regelt, leggen de fabrikanten niet (goed) uit. De camera's zijn wel plug and play binnen een lokaal netwerk, maar hoe je ze bereikbaar maakt vanaf het wereldwijde net, laten de handleidingen in het midden.
Na een paar avonden stoeien met de netwerkinstellingen, heb ik gelukkig wel een werkende netwerkconfiguratie ontdekt. Het probleem (en de oplossing) in een notendop