BitDefender scant mobiel op virussen

De mobiele telefoon bevat steeds meer gevoelige informatie en is steeds vaker met het internet verbonden. Bluetooth maakt het toestel direct uitleesbaar over korte afstanden. Dat roept om een goede bescherming. BitDefender presenteert een oplossing.

Het nieuwe 'BitDefender Mobile Security'-programma, geschikt voor veel modellen handheld computers en smartphones is volgens BitDefender een krachtige en eenvoudig te gebruiken anti-virus-bescherming voor de huidige generatie toestellen.

Net als bij computervirussen op de pc kunnen virussen op mobiele producten bestanden wissen of infecteren, persoonlijke informatie verzenden, externe aanvallen faciliteren en/of de batterij verzwakken.

300 Telefoonvirussen
Hoe concreet is het gevaar op dit moment? Er zijn nog 'slechts' 300 verschillende virussen en andere malware-programma's voor mobieltjes in omloop, maar dat aantal stijgt snel volgens een helder artikel over dit onderwerp in het nieuwste nummer van technisch-wetenschappelijk maandblad KIJK (feb. 2007). Voor de Windows-pc zijn er weliswaar vele tienduizenden virussen en wormen in omloop, maar op de mobiel is het gevaar extra groot doordat bepaald gebruik kan resulteren in een flink hogere telefoonrekening (denk aan dure sms'jes of mms-jes). Bovendien staat er op steeds meer mobieltjes een complete kopie van de persoonlijke mailbox, die via push-mail op het toestel wordt afgeleverd.

Betalen met mobiel
Het risico wordt nog veel groter als de mobiel straks direct verbonden wordt met de betaalrekening. De Rabobank introduceert binnenkort mobiel betalen met de mobiel. Uiteraard zijn er talloze beveiligingen in dat systeem aangebracht, maar een 'sniffer' als FlexiSpy dat lle handelingen op de mobiel waarneemt en doorstuurt naar een hacker kan inlogcodes, bedragen, bankrekeningnummers, etc, heimelijk naar een andere mobiel of pc doorsturen. Ook informatie over betalingen kan worden misbruikt (nog even los van de private mailtjes en sms'jes die je misschien chantabel maken).

BitDefender Mobile Security op de mobiel zou het bewuste FlexiSpy-spionageprogramma (Fxs.app) zeker hebben gevonden. BitDefender biedt een permanente beveiliging voor mobiele apparaten die zijn uitgerust met Symbian 60, Symbian 80, Microsoft Windows Mobile Pocket PC-versies 2002 en hoger en Windows Mobile Smartphone versies 2002 en hoger.