BlackBerry in de verkoop, wie biedt?

BlackBerry gaat mogelijk geheel of gedeeltelijk in de verkoop. Een veiling achter gesloten deuren schijnt voorspoedig te verlopen en zou het mogelijk maken om voor november de verkoop rond te hebben.

Het Canadese BlackBerry maakte in augustus al bekend dat ze verschillende opties onderzochten om het bedrijf toekomstperspectief te bieden. Dit zouden zowel strategische samenwerkingen kunnen zijn maar ook een verkoop van het bedrijf. De Wall Street Journal wist afgelopen week te melden dat dit laatste waarschijnlijker is nu BlackBerry een korte termijn-veiling houdt en zich aanbiedt aan de hoogste bieder.

Eerder zou Microsoft mogelijk interesse hebben in BlackBerry, maar nu zij Nokia hebben overgenomen is een overname van BlackBerry onwaarschijnlijk. Volgens anonieme bronnen van de Wall Street Journal zou BlackBerry een lijst hebben samengesteld met daarop bieders die aan de veiling mogen meedoen.

Op de lijst van BlackBerry zouden vermogensbeheer bedrijven als Bain Capital en Canadian Pension Plan Investment Board staan. Interessanter is echter dat ook Lenovo in de running zou zijn om geheel of gedeeltelijk BlackBerry over te nemen.

Lenovo

De overname van BlackBerry door Lenovo zou een logische zijn. Beide bedrijven zijn geworteld in het leveren van IT- en telecommunicatieoplossingen voor de zakelijke markt. Ze hebben beide ervaring in het leveren van oplossingen die zorg dragen voor dataveiligheid en bedrijfscontinuïteit; BlackBerry met BlackBerry Enterprise Server en de daarbij behorende software om te kunnen communiceren en collaboreren, en Lenovo met hun ThinkPad-notebooks en de daarbij behorende software voor zakelijke gebruikers.

Naast de logische verdieping van diensten en oplossingen voor zakelijke gebruikers zou ook de consument kunnen profiteren van een overname door Lenovo. De smartphones voor consumenten van Lenovo sloegen tot nu toe altijd Europa over, maar een overname van BlackBerry zou een poging kunnen zijn van Lenovo om meer voet aan grond te krijgen op smartphone-gebied in het westen.

Lenovo houdt in ieder geval zelf de ogen open wanneer er zich mogelijkheden voorzien om uit te breiden, zo meldde Yang Yuanqing, ceo van Lenovo, vorige maand al. Tegen Boomberg zei hij: 'we zijn zeker op zoek naar kansen in zowel de pc als de telefoniemarkt. De industrie bevindt zich nu in een periode van overnames, dus moeten we zeker de kans benutten als deze zich voordoet.'