Blackberry maakt goede eerste indruk met Blackberry 10 en smartphones Q10 en Z10

Vandaag was de presentatie van Blackberry, voorheen Research in Motion. Ja, dat lees je goed, RIM heet nu Blackberry. En hun nieuwe besturingssysteem en bijbehoren toestellen Z10 en Q10 maken een goede eerste indruk.

Het is erop of eronder voor Blackberry, en dat beseffen ze zelf ook. De presentatie van vandaag toonde dat het Canadese bedrijf risico durft te nemen. En als het wijzigen van de naam 'Research in Motion' in 'BlackBerry' dit niet toonde, dan deed het nieuwe besturingssyteem met bijbehorende hardware dat wel.

De flow

Alles draait om de 'flow' in Blackberry. Thorsten Heinz, de grote man van Blackberry, wist niet hoe vaak hij dit moest benadrukken. Eerlijk is eerlijk, het ziet er indrukwekkend uit. Blackberry heeft niets van zijn zakelijke uiterlijk verloren, maar heeft wat jeugdigheid hervonden. Dit dankzij 'Flow', waarmee iedere app real-time, volgens Blackberry je gehele beleving bepalen. Vanuit een app kun je met een snelle swipe naar een andere app, zonder veel delay en zonder ooit de basis, de zogenaamde HUB, te verlaten. Het ziet er heerlijk uit en het lijkt alsof apps volledig in het Blackberry 10 besturingssysteem geïntegreerd zijn.

Thorsten, waarom?

Thorsten Heinz zorgde voor enkele pijnlijke momenten. Zoals toen hij uitlegde dat dingen als het creëren van content, het delen en consumeren met een enkele swipe 'revolutionair' waren en vervolgens moest bedelen voor een applaus. Pijnlijk maar terecht, uiteraard worden zulke voor de hand liggende functies verwacht en niet gevierd.
Ook had hij grote woorden over de rol van BlackBerry in het grotere ecosysteem van 'Mobiele communicatie'. BlackBerry gaat ervoor zorgen dat 'mobile computing' de standaard wordt. Zodat jij het middelpunt van 'the internet of things' kan worden. Tja...

Blackberry Z10 en Q10

De nieuwe apparaten van Blackberry vielen, zover we zo konden beoordelen, in de smaak. De Z10 is de touch-only-phone van Blackberry en ziet er stijlvol uit. Het lijkt iets nieuws (met een snufje iPhone) zonder de eigen smoel te verliezen of - en dat is misschienvoor sommigen een teleurstelling - buiten de lijntjes te gaan. De Q10 is een Blackberry-phone zoals we die kennen, met toetsenbord dus.

Zodra we ze in handen hebben zullen we ze uitgebreid testen, maar vooralsnog moeten we het doen met de specslijst van de Z10. Die toont geen of weinig verrassingen, Blackberry lijkt niet in te zetten op grote schermen met hoge resoluties of razendsnelle cpu's. Sterker nog: je zou de specificaties rustig bescheiden kunnen noemen. Het platform is waar ze het van moeten gaan hebben.


De Blackberry Z10. Kan de smartphone zorgen voor een terugkeer van de Canadezen op de markt?

Apps apps apps

Blackberry moest natuurlijk laten zien waarom je nu een Blackberry zou willen hebben en dat is ze gelukt. Blackberry Messenger met Sype-achtige videocalling en desktop-delen (waarbij je andermans BlackBerry bekijkt, hoever dit gaat konden we niet zien) zien er mooi uit. Blackberry Remember ook, een to-do list met integratie voor andere software, zoals Evernote.

Naast de eigen software, die indruk maakte, waren ook het aantal derde partijen die apps maken voor het systeem aanwezig. WhatsApp is aanwezig, alsmede Skype en ook videogame developers en publishers als Rovio (Angry Birds) en Electronic Arts. Niet helemaal onbelangrijk, want een smartphone valt of staat bij de content.

Tot slot

Of Blackberry uit de gevarenzone is weten we nog niet, dat ze op de goede weg zijn wel. Wij zijn enthousiast, en hopelijk blijven we dat eind februari, wanneer we in ieder geval de BlackBerry Z10 kunnen verwachten in Nederland. Een prijs is nog niet bekend.


De specificaties van de Z10 zijn die van een goede midrange Android-smartphone. Het platform Blackberry 10 moet dan ook het USP zijn, niet zozeer de hardware.

Blackberry maakt goede eerste indruk met Blackberry 10 en smartphones Q10 en Z10
Blackberry toonde zich vandaag fris en vernieuwend.