Blackberry zakt verder het moeras in, maakt fors verlies in Q3

Blackberry heeft het de laatste maanden ongelooflijk zwaar. De Canadeze smartphonefabrikant zakte in het derde kwartaal van 2013 verder weg met een megaverlies van 4.4 miljard dollar.

Dat was niet het enige treurige nieuws. Ook de omzetcijfers waren allerminst rooskleurig. De omzetten daalden ten opzichte van het vergelijkbare kwartaal in 2012 met maar liefst 56 procent. Blackberry verscheepte dit kwartaal 1,9 miljoen smartphones. Niet best vergeleken met de 3,7 miljoen in datzelfde kwartaal in 2012.

Het is maar de vraag hoe lang dit zo door kan gaan en wat Blackberry voor plannetjes heeft om het tij te doen keren. Voorlopig ziet het er in ieder geval niet best voor ze uit. Toch noemde enkele Blackberry-topmannen het bedrijf 'financieel sterk' volgens VentureBeat. Ook de nieuwe ceo John Chen is optimistisch: in 2016 zou het bedrijf weer winstgevend moeten zijn.

Lichtpuntje

Er was ook een klein lichtpuntje te melden: het aantal gebruikers van Blackberry Messenger op iOS en Android ligt momenteel op 40 miljoen. Ook heeft het bedrijf een handvol smartphonemakers gestrikt om hun BBM-app mee te leveren op het toestel.

Blackberry sloot onlangs een deal met Foxconn voor de productie van goedkope Blackberry-smartphones. Die toestellen zullen zonder uitzondering gaan draaien op BB10, de nieuwste versie van hun besturingssysteem.