BlackBerry's met ingebouwde gps-ontvanger

KPN biedt de BlackBerry al een tijdje aan met een optioneel navigatiesysteem: 'KPN op Weg'. BlackBerry-producent Research in Motion komt nu zelf met nieuwe modellen waar de gps-ontvanger al inzit en (eenvoudige) navigatiesoftware is ook al aan boord.

Zo is er de BlackBerry 8800 met ingebouwde gps-antenne. Maar ook de nieuwe BlackBerry Curve 8310 kan satellieten waarnemen. Tot 1 november is deze exclusief bij Vodafone verkrijgbaar (hierna mogen ook andere leveranciers en operators de mobiele e-maillezer met belfunctie gaan voeren).

Deze toestellen hebben standaard de BlackBerry Maps-software aan boord. Zij bieden eenvoudige plaatsbepaling (waar ben ik) en geven aan in welke richting je moet rijden. Er zijn (standaard) geen gesproken aanwijzingen, zoals "bij de volgende straat, rechtsaf". Die is wel beschikbaar indien de gebruiker 'over-the-air' extra software installeert. Vervolgens zou je kunnen navigeren in West-Europa.

De 8800 en de Curve zijn wel echt een zakenmobieltjes, opvallend breed. Er is een groot oppervlak nodig voor het prettig typend qwerty-klavier.

Nieuwe Pearl voor consumenten, met gps
Binnenkort lanceert de Canadese fabrikant de BlackBerry Pearl 8130 op de Amerikaanse markt, mogelijk ook op de Europese. Dit kleinere toestel past wel prettig in de broek- of jaszak en is daarmee beter geschikt voor consumenten, vrouwelijke consumenten in het bijzonder; die nog nadrukkelijker niet met een 'lomp' toestel aan het oor willen rondlopen.

Ook deze Pearl 8130 heeft een gentegreerde gps-antenne. Naast de standaardtaken van de moderne BlackBerry - mobiel e-mailen, bellen, internetten en fotograferen - wijst de Pearl je de weg via de eenvoudige toepassing BlackBerry Maps, via extra software (via download) is ook echte navigatie mogelijk.

De nieuwe Pearl weegt 85 gram en is 10,5 cm lang, 2,5 cm breed en 1,3 cm dik. Het apparaat is verkrijgbaar in de kleuren zilver of pianozwart. De smartphone is voorzien van naambellen en allerlei Bluetooth-verbindingsopties voor - onder meer - handenvrij bellen.

Of en wanneer de nieuwe slanke BlackBerry Pearl Pearl 8130 met gps-ontvanger in Europa op de markt komt, is nog niet bekend. De meeste toestellen komen vertraagd ook op ons continent in de winkel te liggen, maar zeker is dat niet.

Bron: Persbericht Research In Motion / Redactie WINMAG Pro

Link: Overzicht in Nederland verkrijgbare BlackBerry Pearls
Link: Eigenschappen BlackBerry 8310 Curve met gps
Link: Eigenschappen BlackBerry 8800 met gps