Bliksems toestel: BlackBerry Storm (test)

Resarch in Motion timmert aan de weg met smartphones vol multimediafeatures. Twee nieuwe BlackBerry-modellen moeten we de komende maanden zeker in de gaten houden: de nieuwe Curve en de Storm, die sinds kort verkrijgbaar is.

De nieuwe Curve is alleen nog in Duitsland gelanceerd, en heeft veel weg van de Bold: een heerlijk qwertytoetsenbord, uitgebreide multimediafeatures en


OORDEEL

+ design
+ internettoepassingen simpel installeren
+ bediening op meerdere manieren
- virtueel toetsenbord flink wennen
- geen Wi-Fi

"We hebben de prachtige Storm nog maar kort in handen gehad. Dus of het virtuele toetsenbord alleen wennen is, of een obstakel, houd je nog van ons tegoed."

een prachtig, contrastrijk scherm. Umts ontbreekt, maar de vraag is of je dat echt gaat missen.

Schermbediening
De Storm - wij mochten een vroeg model korte tijd uitproberen - is het meest uniek: het is de eerste BlackBerry die - net als de roemruchte iPhone - via het scherm is te bedienen. Dat maakt hem aantrekkelijker voor de consument, al biedt het nog steeds alle zakelijke features, zoals integratie met BlackBerry Enterprise Server. Er zijn gemakkelijk extra internettoepassingen te installeren. Bijvoorbeeld Facebook, Flickr, Google Talk en Windows Live Messenger.

Snel internet
Technisch gezien heeft de Storm alle features van de Bold, zoals umts/hsdpa en gps. WiFi hebben ze spijtig genoeg echter 'vergeten', en dat is toch wel erg jammer voor een toestel dat als een krachtpatser overkomt. De bediening via het scherm is goed te doen, al waarderen we de belangrijkste bedieningsknopjes die onder het scherm zijn geplaatst.

Draaiend scherm
Het virtuele schermtoetsenbord is op twee manieren te gebruiken: als je de telefoon rechtop houdt, lijkt het op de Pearl, met twee karakters per toets. Draai je het toestel horizontaal dan draait de schermweergave automatisch mee en wordt een volledig qwertytoetsenbord getoond. Erg handig zijn we daar nog niet mee. Regelmatig zitten we ernaast en verschijnt het verkeerde karakter. Het is wel opvallend hoe dicht het een echt toetsenbord benadert. Het scherm veert namelijk een klein beetje mee en voelt als een echte toets. Dat heeft een zeer welkom extra voordeel: om een link (in de browser) of menu-item te activeren moet je flink doordrukken. Bij het bladeren met een lichte veeg over het scherm hoef je dus niet bang te zijn dat je per ongeluk een optie activeert.

NB: Beschikbaar bij o.a. provider Vodafone met abonnement