Bluetooth-standaard krijgt update naar versie 4.2

Bluetooth is een van de meest gebruikte standaarden om draadloos informatie over te brengen tussen verschillende devices. Deze standaard is nu geupdate om sneller en slimmer te werken en vooral veiliger te worden.

De Bluetooth Special Interest Group (BSIG) heeft de specificaties van de geüpdate standaard uit de doeken gedaan. Er komt onder andere ondersteuning voor IPv6, waardoor sensoren en andere vooral aan IoT gerelateerde devices direct op internet kunnen worden aangesloten. Hierdoor moet het gebruik van domotica en andere smartdevices stukken praktischer maken in gebruik, daar die nu direct via het web kunnen worden aangestuurd.

Sneller en veiliger

Data versturen zal met de nieuwe update tweeënhalf keer sneller worden en de capaciteit wordt zelfs met een factor tien verhoogd. Zeker niet onbelangrijk met al die aan het internet verbonden apparatuur is dat ook de veiligheid flink onder handen wordt genomen. Zo moet het minder makkelijk worden om mensen via Bluetooth the traceren en volgen. Zo zal er voortaan toestemming moeten worden gevraagd wanneer winkeliers een klant wil volgen via de smartphone om bijvoorbeeld gepersonaliseerde aanbiedingen te doen.

Nieuwe hardware

Overigens zal het nog wel even duren voordat de nieuwe standaard overal beschikbaar is. De huidige Bluetooth-standaard, versie 4.0, zit in de meeste apparaten en kan nog worden geupdate naar versie 4.1. Door de verbeterde snelheid en capaciteit van update 4.2 zal er waarschijnlijk nieuwe hardware moeten worden uitgebracht.