Boekrecensie: Ontdek de iPad

De iPad is een enorm gebruiksvriendelijk apparaat; desondanks moet de auteur van Ontdek de iPad gemeend hebben dat niet iedereen alles uit de tablet weet te halen. Het boek laat je namelijk stap voor stap kennismaken met het Apple-apparaat.

Hierbij lijkt geen aspect van de iPad onbehandeld te blijven: van internet tot foto's en van contacten tot muziek, alle mogelijke toepassingen van de tablet komen aan bod. 'De iPad is precies dat wat u ervan maakt', is tenslotte het credo van auteur Giesbert Damaschke.

Ontdek de iPad richt zich duidelijk op de ongeoefende iPad-gebruiker. Vrijwel alle handelingen die met de tablet mogelijk zijn komen aan bod, inclusief de meest simpele. Dat betekent dus dat ook wordt uitgelegd hoe je je iPad moet ontgrendelen of hoe Street View werkt.

Welkome aanvulling

Gebruik je de iPad al een tijdje met succes, dan heeft het dus nauwelijks zin om dit boek aan te schaffen. Wel is het een welkome aanvulling voor bijvoorbeeld zakenlieden of huisvrouwen die de iPad als hippe gadget hebben aangeschaft, maar eigenlijk geen idee hebben hoe ze deze effectief kunnen gebruiken.

Het boek heeft ongeveer het gewicht en afmetingen van een iPad en ziet er verzorgd uit. De tekst is overzichtelijk opgedeeld in korte alinea's en bevat veel afbeeldingen en notities in de kantlijn om de lezer zo duidelijk mogen uit te leggen hoe de tablet werkt.

Taalgebruik

Het taalgebruik komt soms wat formeel en ouderwets over. Zo wordt de lezer aangesproken met 'u' (ongetwijfeld een overblijfsel van de vertaling uit degelijk Duits) en gebruikt de auteur termen als 'wiebelmodus' (waarmee het bewegen van de pictogrammen tijdens het bureabladbeheer wordt bedoeld).

Toch leest het boek lekker weg en is de tekst bovenal duidelijk. Wel valt op de de auteur een overduidelijke iPad-fan is en dat daarom nogal snel over de mindere punten van de tablet heen wordt geschreven. Al met al kan Ontdek de iPad een nuttig boek zijn, maar alleen voor iPad-beginnelingen.