Boete van vijf miljoen voor T-Mobile om Orange-frequenties (update)

T-Mobile is een dwangsom opgelegd van 5 miljoen euro voor het ongebruikt laten van de 3g-frequenties van Orange. Met de overname van Orange nam T-Mobile ook de verplichting over aparte diensten aan te bieden via de frequenties van Orange.

Als T-Mobile over drie maanden nog niet voldoende gebruik maakt van de frequenties zal er nog 5 miljoen euro boete bovenop komen. De totale dwangsom die het Agentschap Telecom op kan leggen loopt op tot 40 miljoen euro.

T-Mobile wil de frequenties waarschijnlijk gaan gebruiken om de capaciteit van het eigen netwerk uit te breiden. Op dit moment is het grootste probleem hierbij dat T-Mobile op beide netwerk aparte diensten aan moet leveren volgens het contract. Vorig jaar leverde KPN om een zelfde reden de frequenties in die ze verkreeg bij de overname van Telfort.

Update (14:14): T-Mobile heeft in een verklaring aangegeven bezwaar aan te tekenen tegen de eisen van het Agentschap Telecom. Volgens Jan Kuijpers, directeur technologie, leiden de huidige regels tot inefficiƫnt netwerkgebruik.