Bond: oude pc's vaak vol priv-gegevens

Oude pc's staan vaak nog vol met priv-gegevens, zelfs wanneer de harde schijf is geformatteerd en Windows opnieuw is genstalleerd. Dat zegt de Consumentenbond die via Marktplaats tweedehands pc's kocht en hierop gevoelige informatie vond.

De Bond kocht tien tweedehands pc's en vond op vijf exemplaren informatie “waarmee kwaadwillenden hun voordeel hadden kunnen doen”, zoals adres- en contactgegevens, burgerservicenummers, bankgegevens, loonstrookjes, correspondentie met een rechtbank, e-mails van patiënten, briefsjablonen met handtekeningen en wachtwoorden voor webwinkels.

Volgens de Consumentenbond sprong één pc eruit. Daarop stonden scans van alle belangrijke documenten van een compleet gezin, zoals diploma's, paspoorten, rijbewijzen, zorgpasjes en een geldige creditcard.

Voor het achterhalen van de gegevens werden de dataherstelprogramma's Recuva en GetDataBack gebruikt, die via internet vrij te downloaden zijn.

Wie zijn pc helemaal datavrij wil maken, kan zich wenden tot Eraser, Fileshredder, CCleaner of DBAN. Ook kun je data shredden door de 'full-format'-optie te gebruiken via de installatie-dvd van Windows Vista en 7.