Boost je productiviteit met web 2.0-software

In dit artikel laten we je kennismaken met een keur aan fijne - veelal gratis web 2.0-applicaties die je extra productief maken. WINMAG Pro vindt ze nog geen volledige vervanging van standaard kantoorsoftware, maar wel een razend handige aanvulling erop.


Over de auteur

Peter Kulche is hoofdredacteur van WINMAG Pro. Peter gebruikte tot nu toe FileMaker en Microsoft Excel voor zijn werkschema's, artikellijsten en budgetplannen. Nu staan zijn meeste werkdocumenten op internet.

Keer op keer schrijven collega-journalisten dat de tekstverwerker en de spreadsheets die Google je gratis in de browser aanbiedt (de Google Docs) een 'ernstige bedreiging' zijn voor Microsoft Office, de omvangrijke softwarebundel met onder andere Word en Excel. Ik denk dat dat een misvatting is. Tekstverwerken in een webbrowser gaat gewoon niet prettig, ondanks de AJAX-technologie die ervoor zorgt dat een webpagina zich min of meer als een programma gedraagt.

Ik denk dat OpenOffice voor Microsoft een veel grotere bedreiging is. Deze gratis te downloaden Office-variant (open source) is prettig in gebruik en biedt voor basisgebruik ruwweg dezelfde functionaliteit, inclusief on the fly spellingcorrectie, tabellenmanager, een pdf-exportfunctie, et cetera.

Dagelijkse praktijk
Met die persoonlijke waarneming wil ik niks aan de Google Docs afdoen. Sterker nog: ik gebruik de dienst Google Spreadsheets in de dagelijkse praktijk. Maar dan vooral als handige tool voor efficint teamwork. Samenwerking zit echt ingebakken in de Google Docs. Ieder webdocumentje dat je maakt, kun je namelijk direct delen met een andere internetgebruiker. Hij of zij moet alleen een (gratis) Google-account aan zijn of haar mailadres hebben gekoppeld.