Brandweer efficinter met digitale pen

De brandweer van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond is bij een grote brandveiligheidactie gebruik gaan maken van een digitale pen. De pen-toepassing wordt door de brandweer gebruikt voor het invullen van controleformulieren.

Maar de pen scant ook elk individueel formulier, slaat de data op en zet de aparte formulieren om in een PDF-bestand.

Cradle

Het grote voordeel van de digitale pen, ontwikkeld door OD Solutions en Addocs, is dat het brandweerpersoneel na een lange dag formulieren invullen bij terugkomst op kantoor de data niet alsnog om hoeft te zetten in digitale gegevens. De pen uitlezen met een cradle volstaat. De data wordt via een speciaal daarvoor ontwikkelde applicatie eenvoudig in het bedrijfssysteem gegoten.

Uitkomst

Peter Schuurmans is Projectleider Community Safety binnen het District Rijnmond-Noord en was de drijvende kracht achter het gebruik van de pen. De Rotterdamse brandweer deed voor het brandveiligheidinitiatief binnen het Community Safety-project inspiratie op in de steden Liverpool en Amersfoort. Maar het vele handwerk, het invoeren van de data van de formulieren, moest wat hem betreft bij voorkeur vermeden worden. Schuurmans: “We realiseerden ons al snel dat deze data-invoer teveel werk zou zijn. Gelukkig kwamen we via Addocs in contact met OD Solutions. De digitale pen bleek echt een uitkomst!”