Brave: de browser waar gebruikers geld mee verdienen

Online advertenties houden je surfgedrag scherp in de gaten, dit kan laadtijden behoorlijk lang maken. Bovendien kunnen malafide advertenties je computer infecteren met malware. Ad-blocking software wordt daarom steeds populairder. Een browser die automatisch reclame blokkeert is dan ook zeer welkom. De browser van Brave laat gebruikers hun sites advertentievrij maken, door de advertenties af te kopen met geld van Brave's eigen advertentie-inkomsten.

Brave browser blokkeert reclame 

Brave is momenteel de bètaversie van de browser aan het testen en reclames worden inderdaad geblokkeerd. Maar er zit een interessante twist aan het verhaal. De browser, gemaakt door Mozilla-oprichter Brendan Eich, zet advertenties daarvoor in de plaats waar Brave én de gebruiker geld mee verdienen. 'Het geld dat gebruikers door het bekijken van die speciale advertenties verdienen, kan binnen de browser gebruikt worden om bepaalde sites helemaal advertentievrij te bekijken' vertelt Eich aan Business Insider.

Een ander advertentiemodel

In Brave worden reguliere advertenties vervangen door advertenties die door Brave zijn verkocht. Er worden enkel advertenties getoond op basis van interesses die de gebruiker zelf invult, niet aan de hand van internetgedrag wat bijvoorbeeld middels trackers wordt verzameld. De opbrengsten van de advertenties worden interessant verdeeld. Zo gaat 55 procent naar de uitgever van de site, 15 procent naar Brave en tien tot vijftien procent naar de gebruiker van de browser. Het geld wordt niet overgemaakt naar de gebruiker, maar wordt gebruikt om de advertenties op een bepaalde pagina af te kopen. Zo kunnen gebruikers hun favoriete sites advertentievrij bekijken, door advertenties op andere sites weer te behouden. Het succes van de bètaversie moet uiteindelijk uitmaken of gebruikers hier werkelijk content mee zijn.

Inschrijven voor de bètaversie van Brave kan hier.