Brillo en Weave: Google's spil in jouw IoT-netwerk

Dat ook Google bezig was met het Internet of Things wisten we. Er waren immers al details gelekt over een eventueel os gericht op het IoT. Nu volgt de officiële aankondiging.

Brillo

Naast Huawei is ook Google bezig met een os gericht op het IoT. Brillo heet het, en het is een afgeslankt Android-os. Veel details heeft Google hier niet over vrijgegeven, behalve dan dat het os uitgedund is en daarom ook bijzonder klein is gehouden. Geruchten gaan dat het rond de 32 of 64 MB aan intern geheugen in zou nemen, wat inderdaad behoorlijk laag is.

Weave

Met het Brillo-os volgt ook de aankondiging van Google Weave tijdens de I/O-conferentie. Weave is een API framework, een platform waarmee IoT-devices onderling met elkaar kunnen communiceren wanneer ze met hetzelfde netwerk verbonden zijn. Zo biedt het systeem interoperabiliteit tussen devices en weet elk device van elkaar welke functies ze eventueel van elkaar aan kunnen spreken.

Weave wordt device- en merk-onafhankelijk en kan daarom door iedere fabrikant geïmplementeerd worden. De preview-versie van Brillo wordt het derde kwartaal van 2015 verwacht, het laatste kwartaal van 2015 geeft Google de Weave-standaard vrij.