Britten eind dit jaar naar supersnel 4G-internet

De Britten hebben aan het eind van dit jaar toegang tot supersnel internet via 4G. Afgelopen dinsdag maakte de Britse telecomwaakhond Ofcom bekend dat de aanvraag van telecombedrijven Orange en T-Mobile is goedgekeurd.

Controversieel besluit

Volgens Ofcom zal het gebruik van de bestaande 1800 MHz-licenties door de EE voor 4G-diensten, nu aantoonbaar voordelen opleveren voor de gebruiker. Overigens gaf de toezichthouder telecombedrijf Everything Everywhere, een fusie van de merken Orange en T-Mobile in Groot-Brittannië, een controversiële voorsprong van zes maanden op de concurrentie. Dit leidde tot hevig protest, onder andere van Vodafone.

Wereldwijd gezien is Groot-Brittannië overigens laat met de uitrol. Al meer dan 45 landen bieden mobiel internet via 4G-technologie aan. In de VS, Duitsland, Frankrijk en delen van Azië wordt 4G al enige tijd aangeboden. Ook in Nederland is dit jaar gestart met de introductie ervan. Zo biedt KPN aan zakelijke klanten in delen van Den Haag en Utrecht al de mogelijkheid hiervan gebruik te maken. Een landelijke dekking is er in Nederland vooralsnog niet.