BSA: kliklijn voor illegale software succesvol

De 'kliklijn' tegen het gebruik van illegale software die de Business Software Alliance (BSA) begin dit jaar opende is een succes. Veel werknemers zijn blijkbaar bereid om hun baas tegen beloning erbij te lappen.

'We hebben in de eerste maanden van 2011 een significante verhoging van het aantal meldingen ontvangen vergeleken met voorgaande jaren', aldus de belangenbehartiger namens onder meer Microsoft en Apple.

Begin dit jaar ging deze klokkenluiderscampagne 'Zwart op Wit' van start. Wie meldt dat er binnen zijn of haar bedrijf illegale software wordt gebruikt, krijgt van de BSA een beloning van maximaal 10.000 euro.

De belangenbehartiger heeft verder bekendgemaakt dat het aantal juridische acties en schikkingen omtrent het gebruik van illegale software in 2010 met ongeveer 50 procent is toegenomen ten opzichte van 2009.

Volgens de BSA kostte illegale software het Europese bedrijfsleven bijna dertien miljoen euro als gevolg van juridische acties door de belangenbehartiger. BSA ontving het afgelopen jaar meer dan drieduizend meldingen van bedrijven in de EMEA-regio die illegale software gebruiken.