Bta-versie Firefox 4 beschikbaar voor Android

Mozilla heeft de bta-versie van Firefox 4 beschikbaar gesteld voor Android en Nokia Maemo. Dat heeft het bedrijf in een blog bekendgemaakt. Volgens Mozilla zijn de snelheid en grafische prestaties van de mobiele browser verbeterd.

De testversie van de mobiele browser is gebaseerd op dezelfde Gecko-engine als Firefox 4 voor de computer en staat ook wel bekend als Fennec. De b├Ętaversie komt inclusief Firefox Sync, waarmee gebruikers op hun mobiel toegang krijgen tot hun browsergeschiedenis, favorietenlijsten en recent geopende tabbladen van een pc of laptop.

Met de release van de testversie is Firefox voor het eerst beschikbaar voor Android. Versie 2.0 van het besturingssysteem is minimaal nodig om de browser te kunnen gebruiken. Mozilla hoopt dat veel mensen Firefox 4 gaan meehelpen testen.

Eerder werd bekend dat Mozilla geen iPhone-versie van Firefox ging ontwikkelen. Volgens Mozilla zijn er te veel technologische en logistieke restricties die het moeilijk, zo niet onmogelijk maken om de browser naar het toestel van Apple te brengen. Firefox is gebaseerd op een andere programeertaal dan die Apple verplicht stelt voor webbrowsers die in iOS draaien.