Bull introduceert 'werkplek uit de muur'

Het wordt vaak voorspeld: de pc zal van het bureau verdwijnen, tot alleen het scherm, muis en toetsenbord overblijft. Bull Nederland is zover. De automatiseerder levert een 'stopcontact' met ingebouwde computerlogica. Je prikt er genoemde randapparaten in en je kunt aan de slag.

Het gaat volgens Bull om een Utility Based Computing (UBC)-concept, waarbij zoals gezegd de werkplekfunctionaliteit letterlijk uit de muur komt. Binnen dit concept bestaan geen pc's meer, een werkplek bestaat slechts uit een beeldscherm, toetsenbord en muis. Deze zogenoemde 'thin clients' staan in verbinding met het netwerk via een aansluiting in de grond of muur, niet groter dan een stopcontact.

'Jack PC'
Voor het concept maakt Bull gebruik van de Jack PC ('jack' is Engels voor stekker) van de firma Chip PC Technologies. De Jack PC bestaat uit een wandcontactdoos met vier USB 2.0-ingangen, een monitoraansluiting en aansluitingen voor muis, headset en microfoon. In de contactdoos bevindt zich een laag-voltage AMD Au1550 RISC-processor, flashgeheugen en videogeheugen.

Power-over-Ethernet
Voor de energievoorziening maakt de Jack PC gebruik van Power-over-Ethernet, wat betekent dat zowel de data als de elektriciteit over dezelfde ethernetaansluiting worden gestuurd. De thin client biedt bedrijven ook grote voordelen op het gebied van stroomverbruik. Zo verbruikt de Jack PC maximaal 5 Watt.

Kosten beheersen
Binnen het Utility Based Computing-concept host Bull eveneens de serveromgeving. De servers komen in een datacenter met goede fysieke en logische beveiliging te staan. UBC geeft naar eigen zeggen de klant duidelijk inzicht in de kosten per gebruiker of per afdeling. De klant betaalt namelijk een vaste prijs per maand voor de gebruikershardware. Daarnaast komen de kosten voor het basispakket, tegen een vaste prijs per uur, week of maand.

Overige applicaties en diensten, zoals uitgebreide helpdesktijden, zijn tegen een meerprijs af te nemen. Er wordt enkel voor het werkelijke gebruik betaald, waardoor het mogelijk is om bijvoorbeeld voor een parttime medewerker ook maar voor 20 uur in de week te betalen.

Thuiswerken
Binnen het UBC-concept kan eenvoudig en veilige thuiswerkfunctionaliteit worden gerealiseerd. De gebruiker heeft op iedere gewenste plek met een internetaansluiting toegang tot de eigen desktop, met alle bijbehorende functionaliteit en data.

Snel inzetbaar
Het beheer van de thin clients verloopt via een self service-portaal. Hier kunnen eenvoudig gebruikers worden aangemaakt, rechten worden toegekend en veelgestelde vragen worden afgehandeld. Dit maakt het concept uitermate geschikt voor decentrale organisaties. De implementatie duurt dagen, geen weken.

Bron: persbericht Bull | Info: http://www.bull.nl/