Buma klaagt websites aan voor embedden muziek

Heb je op je website een radiostream staan, let dan op. Buma/Stemra stuurt facturen naar radioportals die radiostreams embedden. Een aantal van deze portals weigert echter te betalen. NederlandFM laat het aankomen op een kort geding, zo meldt Tweakers.net.

De portals hebben zich verenigd op de actiesite Link-vrij. Hierop kun je een petitie tekenen tegen het betalen voor het embedden van muziek. De portals vinden het betalen voor dergelijke diensten een stap te ver. Volgens hen incasseert Buma/Stemra op deze manier ook geld voor gebruik wat niet heeft plaatsgevonden. Daarnaast zou het embedden van muziek geen openbaarmaking of verveelvoudiging zijn. Op deze manier ontvangt de Buma/Stemra dubbel geld, aangezien de originele bron ook al betaalt voor de muziek.

De Youtube-tax, zoals de maatregel van Buma/Stemra wordt genoemd, zou volgens de portals ook in strijd zijn met speerpunt 3 van Speerpuntenbrief Auteursrecht 2011 van staatssecretaris Fred Teeven. Hierin bepleit hij dat het bevorderen van legale vormen van muziekgebruik illegale vormen kan tegengaan. Ook zouden de portals door een dergelijke heffing kleine radiostreams moeten schrappen waardoor niche-artiesten bekendheid mislopen.

Linkvrij.nl heeft woensdag een manifest naar de Vaste Commissie voor Veiligheid en Justitie gestuurd over de Youtube-tax. Dit is een aanvulling op een in februari verstuurde white paper door de radioportals. De website hoopt dat de politiek de maatregelen van Buma/Stemra zo snel mogelijk tegengaat.