Camerafabrikanten werken samen

Aan digitale compactcamera's valt bijna geen brood meer te verdienen. De duurdere spiegelreflex-camera's zijn nog wel lucratief, zeker als merken samenwerken bij de productie.

Maar ook de markt van duurdere spigelreflexcamera's kent steeds meer spelers. Onlangs annonceerde grootmacht Samsung een model dat het op moet nemen tegen camera's van ervaren partijen als Nikon en Canon. Nieuwe spelers zoeken het dan ook vooral in samenwerking, waarbij componenten gezamenlijk en dus kostenefficient kunnen worden ontwikkeld en gefabriceerd.

Zoals Panasonic en Olympus, die sinds vorig jaar samenwerken. Zij werken beide aan de ontwikkeling van spiegelreflexcamera's die voldoen aan de FourThirds systeemstandaard voor digitale camera's met uitwisselbare objectieven.

Het eerste resultaat van deze inspanningen was te zien tijdens de internationale vakbeurs PMA 2006 in het Amerikaanse Orlando. Panasonic kondigde daar de Panasonic Lumix DMC-L1 aan, zijn eerste digitale SLR-camera. Het model betrof echter alleen nog maar een prototype.