Canon pakt parallel-import aan

Canon gaat in Europa de strijd aan met de parallel-import: hierbij worden producten, zoals digitale camera's, die bestemd zijn voor de verkoop in de VS en Azi aangeboden in de Europese Economische Ruimte (EER).

Canon Nederland meldt in een recent persbericht dat de parallel-import toeneemt. De vestiging ziet dat als een onwenselijke trend. Canon wil de merknaam beschermen tegen merkenrechtinbreuken, maar ziet ook de rechten van de consument bedreigd.

Goederen die vanuit landen zoals de VS en China worden gemporteerd en in de EER te koop worden aangeboden, kunnen ertoe leiden dat consumenten geen passende service op hun producten krijgen. Veel 'grijs' gemporteerde producten blijken compatibiliteitsproblemen te hebben, zoals het ontbreken van de juiste software, aansluitingskabels en bruikbare handleidingen in de juiste taal.

Canon heeft onlangs, via een kort geding, voor elkaar gekregen dat een voorlopig gerechtelijk verbod werd opgelegd aan het Nederlandse Crown International BV om door te gaan de verkoop van parallel gemporteerde Canon-cameraproducten in de EER. Ook moet het bedrijf inzicht geven in alle orders en transacties. Canon scoorde ook in Zweden een dergelijk juridisch succes, tegen internetverkoper Priskrig AB uit Zweden.