Canonical vormt Carrier Advisory Group

De Ubuntu smartphone werd dit jaar aangekondigd, maar komt op een zware markt terecht. Zal de nieuw opgerichte adviesgroep hier verandering in kunnen brengen?

De markt van smartphones lijkt langzaamaan te verzadigen. Hoewel de verkopen van de Samsung Galaxy S4 goed zijn volgens J.K. Shin, hoofd van de mobiele divisie bij Samsung, schroeft het bedrijf wel de productie terug van onderdelen voor de smartphone. De verkoop van de smartphone is dus mogelijk dalende, en dat is slecht nieuws voor de gehele smartphonemarkt, gezien de positie die Samsung in deze inneemt.

In dit klimaat moet een nieuw toestel als de Ubuntu smartphone opboksen tegen giganten als Samsung, Apple, Sony en HTC. Om een breed draagvlak te creëren onder mobiele aanbieders heeft Canonical, het bedrijf achter het Ubuntu besturingssysteem en de Ubuntu smartphone, de Carrier Advisory Group opgezet. Deelname aan deze groep geeft aanbieders direct zeggenschap over hoe Ubuntu's mobiele strategie vorm krijgt. Een slimme zet, want zo zijn aanbieders niet afhankelijk van de bedrijfsstrategie van Ubuntu, en staat Ubuntu in direct contact met wensen vanuit de markt.

Inmiddels hebben zich al zeven aanbieders aangemeld: Deutsche Telekom, Everything Everywhere, Korea Telecom, Telecom Italia, LG UPlus, Portugal Telecom en SK Telecom. Geïnteresseerde partijen kunnen zich aanmelden via de website van de adviesgroep.

Volgend jaar zou de eerste Ubuntu smartphone op de markt gebracht moeten worden. Er is ook interesse voor de smartphone vanuit de zakelijke markt, zoals onderstaand introductiefilmpje laat zien: