CBS: Drie van de tien bedrijven gebruikt betaalde cloud-diensten

Volgens onderzoek van CBS gebruikt een van de drie Nederlandse bedrijven clouddiensten in hun bedrijfsvoering. Dat maakt het CBS vandaag bekend.

Volgens het CBS gebruikt 28 procent van de bedrijven clouddiensten. Vooral grote bedrijven van 250 medewerkers omarmen de cloud. Van bedrijven met tien tot 50 medewerkers gebruikt ongeveer een kwart clouddiensten. Niet geheel onverwacht: clouddiensten zijn vooral in de sector ‘Informatie en communicatie’ in trek. Hieronder vallen ondermeer telecombedrijven en IT-dienstverleners.

Cloud Gebruik cloud

Opslag en database hosting zijn de meest gebruikte clouddiensten. Bijna een vijfde van de ondervraagde bedrijven gebruiken de cloud hiervoor. Ook e-mail en boekhoudsoftware is populair. De inzet van clouddiensten om hierop de eigen bedrijfssoftware te draaien scoort minder hoog.

Security

72 procent van de ondervraagde bedrijven gebruikten geen betaalde clouddiensten in 2014. Reden hiervoor zijn onvoldoende kennis over de cloud en bepaalde inschattingen over beveiligingsrisico's zijn hier onder meer de redenen van.