CeBIT-update: concurrentie voor TomTom WORK

TomTom is zeker niet de eerste met een bedrijfsnavigatieoplossing, maar wel de bekendste. TomToms aartsvijand Garmin (de No.1 in de VS) presenteert op de CeBIT een goedkoop alternatief voor TomTom WORK, op basis van een eenvoudige 'plug' voor in de sigarettenaansteker.

De Garmin CONNECT GPS-Buddy, een klein kastje ter grootte van een pakje sigaretten (zie foto) steek je in de sigarettenaansteker. Hij bevat een draadloos modem dat via het mobiele netwerk de gps-positie continu doorseint naar het hoofdkantoor. Deze positie wordt zichtbaar in een webapplicatie die in de lucht wordt gehouden door de Nederlandse vestiging van GPS-Buddy.

Leaserijders
Deze webapplicatie maakt het mogelijk de positie te volgen, de routes te administreren (belangrijk voor leaserijders) en biedt tweewegcommunicatie met de chauffeur. Dat biedt de mogelijkheid tussendoor nieuwe opdrachten en bestemmingen naar de chauffeur door te seinen.

TomTomWORK heeft voor zijn hardware eenzelfde prijs (399 euro), maar is in gebruik een stuk duurder. De Nederlandse importeur van GPS-Buddy geeft aan een all-in-abonnement voor de mobiele communicatie te kunnen leveren voor 13,88 per maand (alleen binnen Nederland). Dat is inclusief alle services, dus ook tweewegcommunicatie met de chauffeur.

Een ander verschil is dat TomTomWORK een vast ingebouwd modem heeft. De GPS-Buddy kan uit de auto worden meegenomen. Dit kun je als een voordeel zien, maar misschien ook als een nadeel.

Eigen gps-ontvanger
Nog een laatste verschil is dat de GPS-buddy over een eigen gps-ontvanger beschikt. Hij kan ook zonder Garmin-navigator zijn positie doorseinen. Ze hebben ook een overeenkomst. Zowel de TomTomWORK als de Garmin GPS-Buddy werken alleen samen met merk-eigen apparatuur, respectievelijk een TomTom GO of een Gamin Nvi-navigatiekit.


Meer informatie zal binnenkort op de Nederlandse GPS-buddy-productpagina volgen: www.gps-buddy.com/site/NL/GPS-Buddy-index.html

Er staat al het een ander op de Belgische pagina:
http://www.gps-buddy.com/site/BEN/GPS-Buddy-product-connect-features.html