CeBIT-update: FRITZ!Box over op N-standaard

Op de juist afgelopen CeBIT lanceerde AVM een nieuwe 'FRITZ!Box Fon'. Het wonderlijk veelzijdige apparaat voor particulieren en kleine bedrijven combineert een breedbandmodem, een router, een VoIP-telefooncentrale en biedt draadloze toegang via WiFi n DECT.

De 'FRITZ!Box Fon' is in Duitsland (de thuismarkt van AVM) een zeer gewild apparaat, waarvoor talloze hobbyisten en bedrijfstechneuten uitbreidingen programmeren. In Nederland is het toestel alleen in kleine kring bekend. Dat kan snel veranderen nu XS4ALL besloten heeft model 7170 in het assortiment op te nemen, als gratis accessoire bij een adsl-abonnement.

Model 7170 heeft volgens XS4ALL al veel in huis:
- Printers 'delen' via USB-connector aan de achterzijde
- Slimme managementsoftware voor optimale gelijktijdige up- en downloadprestaties
- WPA2 beveiliging beschermt effectief tegen illegaal meesurfen
- Harddisk aansluiten: belangrijke documenten of foto's bereikbaar voor elke gebruiker thuis, of vanaf elke computer ter wereld
- Telefooncentrale: zelf regelen welk toestel in huis overgaat (bij meerdere nummers). Ook geavanceerde doorschakelmogelijkheden zijn mogelijk.
- Geschikt voor bestaande analoge en ISDN apparatuur
Er is n aandachtspunt: "de helpdesk van XS4ALL ondersteunt instellen van uw modem en draadloze verbinding voor 1 computer en 1 analoog toestel."

Vooral sneller
In het nieuwe model WLAN 7270 heeft de FRITZ!Box volgens AVM een nieuwe hardware-architectuur gekregen waardoor het apparaat in staat is tot een veel hogere datadoorvoer.

Zo worden veeleisende breedbandtoepassingen als video-on-demand mogelijk. Wil je daar met meerdere eindpunten binnen een lokaal draadloos netwerk gebruik van maken, dan moet de bandbreedte omhoog. AVM kiest daarom voor de draadloze standaard 'WLAN IEEE 802.11n', al is deze nog altijd niet definitief erkend (het heeft de toevoeging Draft 2.0).

Met zijn hoge overdrachtssnelheid - tot 300 Megabits per seconde - en de nieuwe overdragingstechniek 'MIMO', is de WLAN N-standaard volgens AVM ideaal om data-, voice -en multimediatoepassingen tegelijkertijd te gebruiken.

Overigens kan de FRITZ!Box Fon al jaren (ook) DECT-telefoontoestellen draadloos toegang geven tot internet of het telefonienetwerk. DECT is nog altijd beter geschikt voor telefonie dan WLAN.

Nog even geduld
We moeten volgens het Nederlandse pr-bureau van AVM nog wel even geduld hebben: "Eerst brengt AVM zijn nieuwe de FRITZ!Box uit op de thuismarkt. Een Nederlandse introductie kan nog 1 maand maar ook nog wel 6 maanden duren". Gezien de trage Nederlandse uitrol van voorgaande modellen, kunnen lezers maar beter met de laatste termijn rekening houden.

Info: www.avm.de
Een overzicht van Nederlandse resellers:www.avm.de/en/partners/resellers/NL/