CeBIT-update: KPN overweegt software uit de muur

De CeBIT is niet langer de beurs van de grote productlanceringen. Toch is er hier en daar nog nieuws te vinden voor wie doorvraagt. Wisten wij al dat KPN, in navolging van T-Mobile, overweegt software via 'thin client'-computers te gaan aanbieden? Nee, dat wisten wij niet.

Toevallig hadden we net een week daarvoor een stel van die thin clients getest; kleine computerkastjes zonder harddisk die zelf geen software kunnen draaien, maar die net slim genoeg zijn om het beeld van


CeBIT-update

Peter Kulche is hoofdredacteur van WINMAG Pro.

een programma te presenteren.

De software zelf draait op een server op misschien wel honderden kilometers afstand. Voor de gebruiker van de software is er weinig verschil. Hoewel: de applicatie reageert soms wel iets trager dan 'lokale' software.

Goedkoop
De thin clients zijn heel goedkoop, vanaf zo'n 200 euro. Bedrijven die ze gebruiken is het niet eens om die lage aanschafprijs te doen. Het gaat om hun eigenschappen: de dunne computers kunnen niet crashen, de software die zij 'afspelen' is centraal te beheren (op de server) en virussen hebben geen vat op het lichte operating systeem aan boord van de clients.

Er gaan steeds meer thin clients over de toonbank, meldt IDC. De dunne computers profiteren onder meer van het feit dat steeds meer software op afstand wordt aangeboden, door zogeheten application service providers (asp's). Van Office tot meer specifieke software. Een programma voor de autobranche wordt bijvoorbeeld zo vanuit het RDC Datacentrum aangeboden. De meeste van die online applicaties zijn prima te gebruiken op thin clients.