Ceo Google geeft visie op de markt tijdens Big Tent Activate Summit

Als Google iets vindt, dan wordt daar naar geluisterd. Deze week hield het bedrijf samen met The Guardian en MediaGuru een bijeenkomst in India, de Big Tent Activate Summit. Hier sprak ook Google's ceo Eric Schmidt.

Schmidt had veel te zeggen, zowel over de eigen diensten van Google als over de concurrentie. Hij prees Apple voor de enorme innovatie die zij naar de markt brengen met hun producten, en noemt producten van Apple 'prachtig'. Naast lof voor Apple vergat hij de producten van Google zelf ook niet, want de Nexus 10 is volgens hem een tablet die een superieure ervaring biedt doordat deze 'meer apps heeft en veilig is'. Die veiligheid valt te betwisten, aangezien een onderzoek van Trend Micro onlangs uitwees dat tien procent van alle Android-apps malware bevat en kwaadaardig of schadelijk is en twee├źntwintig procent van alle apps gegevens lekt van de gebruiker.

BlackBerry en Amazon

Over BlackBerry was hij enerzijds lovend. Hij gebruikt er zelf een, zo verklaarde hij, 'vanwege het keyboard'. Toch was daar een ondertoon in te bespeuren: als het keyboard het enige is waarom je enthousiast bent over een BlackBerry doe je als bedrijf iets niet goed. Blackberry komt hoe dan ook volgens hem 'langzaam in de problemen'. Dat kun je volgens hem niet zeggen over Amazon, een bedrijf dat volgens hem wel gezond is. Amazon 'heeft laten zien dat zij in staat zijn te voldoen aan de verwachtingen van verandering in distributie en marketing', aldus de Google-ceo.

Chrome en Android

Hij weersprak ook de geruchten van de laatste tijd waarin gesproken werd over een samengaan van Chrome OS en Android. Dit waren dan ook letterlijk geruchten, want Schmidt zegt dat beide blijven bestaan en onafhankelijk van elkaar zullen opereren. Tenminste, tot op bepaalde hoogte, want hij liet ook de term 'commonality' vallen om aan te geven dat beide besturingssystemen wel nauwer gaan samenwerken in de toekomst. Hoe deze samenwerking precies vorm gaat krijgen is nog niet bekend, maar afgaande op de term 'commonality' gaat het hier om bepaalde punten waarop de besturingssystemen elkaar overlappen, zoals mogelijk gedeelde web-apps.

India

Dat India gekozen is als land om dit evenement te houden is geen toeval. India is tegenwoordig het grootste markt ter wereld met een open internet. Er ligt daar dus een enorme markt, en veel potentie om mede de toekomst te bepalen van de koers die het internet gaat varen. Google beperkt zich echter niet tot bepaalde landen voor haar evenementen. De Big Tent-events zijn dan ook bedoeld als globale evenementen. Bij die visie passen ook de Activate Summits, georganiseerd door The Guardian. Deze summits zijn bedoeld voor het bespreken van en debatteren over de toekomst van een sterk digitaliserende wereld. MediaGuru  verbindt beide organisaties met de plaats India. Zij zijn een Indiaas mediabureau onder andere gespecialiseerd in technologie.

Ceo Google geeft visie op de markt tijdens Big Tent Activate Summit
Eric Schmidt spreekt over Apple, Android, Chrome OS en meer in India.