Checklist voor Windows Vista (deel 1)

Windows Vista is inmiddels beschikbaar voor de zakelijke gebruiker en vanaf eind januari voor de consument. Benieuwd naar de hardware-eisen die deze opvolger van Windows XP stelt? In twee afleveringen praten we je bij.

Een kritische blik op Vista
In al het marketinggeweld past een kritische beschouwing, die van Linux-gebruiker en WM-redacteur Raymond Luijbregts.
We durven gerust te stellen dat door Microsoft de vereisten voor Windows nogal rooskleurig voorstelt. WINMAG geeft je liever een overzicht van de realistische systeemeisen, voor de verschillende features van Vista.

Om de mate van geschiktheid aan te geven, hanteert Microsoft voor nieuwe computers twee certificeringen: Windows Vista Capable en Windows Vista

Vista installeren
Vista installeren? Klik door naar deze how-to, waarin je leest over een schone installatie of een upgrade over Windows XP heen.
Premium Ready. Een Vista Capable-pc is in staat om Windows Vista te draaien, maar biedt mogelijk niet alle premium-opties, zoals de verderop besproken Aero-gebruikersomgeving. Een Vista Premium Ready-computer maakt gebruik van alle mogelijkheden die het besturingssysteem biedt.

Schijfruimte
Voor een installatie van Windows Vista is een vaste schijf nodig met minstens 15 GB vrije ruimte. Deze ruimte wordt deels ingenomen door de installatiebestanden van Windows, maar ook door de tijdelijke bestanden, zoals het wisselbestand. Verder wordt aangeraden een schijf van minstens 40 GB te gebruiken, zodat er voldoende ruimte is voor andere programmas. Investeren in een grotere schijf is echter geen overbodige luxe, als je bedenkt dat het nieuwe besturingssysteem voor sommige opties gewoonweg de ruimte nodig heeft. Voorbeeld hiervan is het in deel twee besproken BitLocker, waarvoor het is vereist om twee partities te maken. Volgens Microsoft dient de eerste partitie minstens 55 MB groot te zijn, maar tegelijkertijd wordt aangeraden om een minimum van 1,5 GB aan te houden.

Alles op n dvd
Windows Vista wordt alleen uitgebracht op dvd, zodat de computer waarop Windows Vista wordt genstalleerd, moet beschikken over een dvd-speler. Op een systeem zonder dvd-speler kun je Windows Vista vanaf een gedeelde netwerkmap of een externe schijf of speler installeren. Opvallend is dat alle Vista-edities op een en dezelfde dvd worden geleverd, ongeacht welke versie je aanschaft. De ingevoerde productsleutel tijdens de installatie bepaalt welke Vista-editie wordt genstalleerd. De dvd met de 64-bit editie van Windows Vista wordt apart geleverd en deze bevat ook de 32-bit versies van het besturingssysteem.

Grafische kaart
De uitgebreide versies van Windows Vista zijn uitgerust met de Aero-interface. Deze interface wordt gekenmerkt door transparantie, driedimensionale weergaven en animaties. Voor Aero moet de grafische kaart moet in elk geval beschikken over ondersteuning voor DirectX 9. Verder raden de makers van Vista aan om gebruik te maken van een Windows Display Driver Model (WDDM)-driver. WDDM is speciaal ontwikkeld om de grafische effecten van Aero mogelijk te maken. Onderzoek leert dat de meeste fabrikanten inmiddels aan dit verzoek voldoen. Om gebruik te maken van de Aero-interface, moet de kaart beschikken over minstens 128 MB geheugen.

Windows Vista maakt gebruik van DirectX 10. Op het moment van schrijven zijn videokaarten met DirectX 10-ondersteuning nog niet beschikbaar. Naar verwachting zullen deze kaarten vanaf begin 2007 op grote schaal beschikbaar zijn, rond de introductie van Windows Vista voor consumenten.