Checklist voor Windows Vista (deel 2)

In het tweede deel van onze analyse van de hardware-eisen van Windows Vista bespreken we de 'Vista Upgrade Advisor' en de 'Vista Asssesment Tool'. Met de tools kan de Vista-gebruiker zijn pc op geschiktheid controleren respectievelijk 'finetunen' voor Vista.

Dit artikel is een vervolg van Checklist voor Windows Vista (deel 1)

Windows Vista Upgrade Advisor
Om de computer op Vista-waardigheid te controleren, kun je gebruik maken van de Windows Vista Upgrade Advisor. Dit gratis programma neemt de computer onder de loep en geeft vervolgens advies over eventuele noodzakelijke upgrades. Vista Upgrade Advisor maakt daarbij onderscheid tussen de verschillende Windows-uitvoeringen en de bijbehorende systeemeisen. Je vindt het programma op www.microsoft.com/windowsvista/getready/upgradeadvisor/default.mspx.

Windows Vista Asssesment Tool (WinSAT)
De Windows Vista Assesment Tool, kortweg WinSAT, speelt een belangrijke rol bij de bepaling van de features die in Windows Vista beschikbaar zijn. Aan het einde van de installatie van Windows Vista wordt WinSAT gestart en controleert het systeem welke hardware beschikbaar is. Er wordt gekeken naar de processorsnelheid, hoeveelheid RAM-geheugen, 2D- en 3D-prestaties van de grafische kaart, en de datadoorvoersnelheid van de vaste schijf. WinSAT kent het systeem vervolgens een waardering toe, waarbij elke component een rapportcijfer krijgt. De laagste score van de vijf onderdelen bepaalt de basisscore, en daarmee de functionaliteit die Windows biedt. Waarschijnlijk wordt de score in de loop van de jaren afgestemd op de komst van nieuwe hardware. Een systeem dat nu met topscore 5 wordt gewaardeerd, zal in de loop der tijd dus in waarde dalen.

De Vista Assesment Tool zelf starten
De waardering van WinSAT kan worden opgevraagd in Windows Vista: kies voor Start, Configuratiescherm, Systeem en onderhoud, Hulpprogrammas voor en informatie over prestaties. Als je het systeem hebt voorzien van nieuwe hardware, bijvoorbeeld extra geheugen, is het verstandig om WinSAT opnieuw af te draaien. Klik daartoe op de knop Nu vernieuwen.